Multicooker: Ryż do sushi
Czas w Multicookerze Philips: 40 minut. Program: rice. Porcji: 4.
Składniki:
- 2 miarki ryżu
- 2 miarki wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
1. Odmierzyć 2 miarki ryżu i wsypać do misy.
2. Dokładnie wymieszać ryż pod bieżącą wodą.
3. Dolać wody do poziomu odpowiadającego 2 miarkom ryżu. Podziałka znajduje się wewnątrz misy.
4. Zamknąć urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START
5. Przygotować marynatę: do miski wlać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodać cukier i sól.
6. Ryż na sushi gotuje się 40 minut. 10 minut przed końcem programu, na wyświetlaczu pokaże się odliczany czas.
7. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
8. Pozostawić ryż w tej funkcji jeszcze przez 20 minut dodać marynatę i dokładnie wymieszać.
9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.