Multicooker: Zapiekanka z kurczaka i grzybów

Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 60 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.

Zapiekanka z kurczaka i grzybów
Zapiekanka z kurczaka i grzybówmateriały prasowe

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  •  3 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • w cienkie paski
  • 250 g grzybów, pokrojonych w paski
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 375 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Kurczaka oprószyć mąką, umieścić go wraz z masłem w misie urządzenia.

2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.

3. Przez 10 minut smażyć kurczaka na złocisto-brązowy kolor.

4. Dodać cebulę, seler i smażyć przez pozostałe 5 minut do miękkości.

5. Dodać grzyby i czosnek, wlać bulion, wszystko wymieszać i doprawić do smaku.

6. Nacisnąć przycisk MENU, wybrać program STEW. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i ustawić czas na 1 godz. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.

7. Po zakończeniu gotowania, bezpośrednio przed podaniem, mieszając, dodać śmietanę.

8. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

Jak przygotowywać potrawy w Multicookerze Philips
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas