Multicooker: Zupa pomidorowa
Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 40 minut. Program: fry, boil. Porcji: 4.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- świeża bazylia
- 700 ml płynnego przecieru pomidorowego
- 1 litr wody
- 120 ml ryżu
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Nacisnąć Program MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 10 minut. Nacisnąć Program START.
2. Do misy wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
3. Nacisnąć Program MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć Program START.
4. Do podsmażonych warzyw dodać około 1 litra wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zamknąć pokrywę.
5. Po 10 minut wlać do wywaru przecier pomidorowy, dodać ryż i bazylię, przyprawić obficie solą i pieprzem, zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca 30-minutowego programu. Po tym czasie otworzyć pokrywę i dodać cukier. Wymieszać kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną i taką mieszanką doprawiamy zupę.
6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
Zobacz to na wideo: