Murzynek
Smakuje jak ciasto z dzieciństwa!
Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie przesiej i dodaj do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę i wsyp kakao. Miksuj tak długo, aż składniki dokładnie się połączą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika.
Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło, cukier i śmietanę. Połącz składniki.
Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Na wierzch wylej polewę. Zanim zastygnie, ciasto równomiernie posyp drobno posiekanymi migdałami.