Murzynek

Smakuje jak ciasto z dzieciństwa!

Pyszne!
Pyszne! 123RF/PICSEL

Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę.  

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie przesiej i dodaj do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę i wsyp kakao. Miksuj tak długo, aż składniki dokładnie się połączą. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.  Ciasto wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika. 

Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło, cukier i śmietanę. Połącz składniki.

Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Na wierzch wylej polewę. Zanim zastygnie, ciasto równomiernie posyp drobno posiekanymi migdałami.

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas