Murzynek karmelowy
Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję.

Składniki
na ciasto
- 13 dag mąki pszennej
- 18 dag miękkiego masła
- 15 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 5 dag mlecznej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 2 duże twarde jabłka
- sok z cytryny
na polewę karmelową
- 2-3 mleczne krówki
- 2 łyżki kremówki
- 2 łyżki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję. Mąkę przesiej z proszkiem. Czekoladę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzyj ją na tarce o małych oczkach i wymieszaj z mąką. Mieszankę połącz z masą maślaną, dobrze wymieszaj.
2. Piekarnik nagrzej do 175°C. Tortownicę wyłóż pergaminem. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, wycinając gniazda nasienne. Odłóż kilkanaście plasterków - skrop je sokiem z cytryny. Do formy nałóż warstwę ciasta i przykryj połową jabłek, a następnie kolejną warstwą ciasta i resztą jabłek. Piecz 50 minut.
3. Odłożone jabłka rozłóż na cieście i zapiekaj przez 10 min. Polewa: krówki rozpuść w śmietance, dodaj migdały, polej ostudzone ciasto.
Ale orzechowo! Do ciasta domieszaj garść zmielonych orzechów włoskich i migdałów bez skórki.