Murzynek karmelowy
Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję. Mąkę przesiej z proszkiem. Czekoladę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzyj ją na tarce o małych oczkach i wymieszaj z mąką. Mieszankę połącz z masą maślaną, dobrze wymieszaj.
2. Piekarnik nagrzej do 175°C. Tortownicę wyłóż pergaminem. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, wycinając gniazda nasienne. Odłóż kilkanaście plasterków - skrop je sokiem z cytryny. Do formy nałóż warstwę ciasta i przykryj połową jabłek, a następnie kolejną warstwą ciasta i resztą jabłek. Piecz 50 minut.
3. Odłożone jabłka rozłóż na cieście i zapiekaj przez 10 min. Polewa: krówki rozpuść w śmietance, dodaj migdały, polej ostudzone ciasto.
Ale orzechowo! Do ciasta domieszaj garść zmielonych orzechów włoskich i migdałów bez skórki.