Reklama

Reklama

Murzynek karmelowy

Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję.

Składniki na ciasto

  • 13 dag mąki pszennej
  • 18 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 2 duże twarde jabłka
  • sok z cytryny

Składniki na polewę karmelową

  • 2-3 mleczne krówki
  • 2 łyżki kremówki
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ciasto: masło utrzyj z całym cukrem. Domieszaj po jednym jajku, a następnie kakao, cynamon i esencję. Mąkę przesiej z proszkiem. Czekoladę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzyj ją na tarce o małych oczkach i wymieszaj z mąką. Mieszankę połącz z masą maślaną, dobrze wymieszaj.

2. Piekarnik nagrzej do 175°C. Tortownicę wyłóż pergaminem. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, wycinając gniazda nasienne. Odłóż kilkanaście plasterków - skrop je sokiem z cytryny. Do formy nałóż warstwę ciasta i przykryj połową jabłek, a następnie kolejną warstwą ciasta i resztą jabłek. Piecz 50 minut.

3. Odłożone jabłka rozłóż na cieście i zapiekaj przez 10 min. Polewa: krówki rozpuść w śmietance, dodaj migdały, polej ostudzone ciasto.

Ale orzechowo! Do ciasta domieszaj garść zmielonych orzechów włoskich i migdałów bez skórki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje