Murzynek z owocami leśnymi

Smakuje wyśmienicie do porannej kawy

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe123RF/PICSEL

Sposób przygtowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

2. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ucieraj je, aż powstanie gładka masa. 

3. W rondelku rozpuść cukier w wodzie. Dodaj gorący syrop do czekolady i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj esencję waniliową i żółtka. 

4. Mikserem ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją partiami do masy czekoladowej. Połowę przełóż do miski i wymieszaj z utartymi orzechami. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij i wlej resztę ciasta. Piecz kolejne 20 minut. Ostudź ciasto w formie. 

5. Podawaj ciasto posypane odrobiną kakao i owocami.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas