Murzynek z owocami leśnymi
Smakuje wyśmienicie do porannej kawy
Sposób przygtowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ucieraj je, aż powstanie gładka masa.
3. W rondelku rozpuść cukier w wodzie. Dodaj gorący syrop do czekolady i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj esencję waniliową i żółtka.
4. Mikserem ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją partiami do masy czekoladowej. Połowę przełóż do miski i wymieszaj z utartymi orzechami. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij i wlej resztę ciasta. Piecz kolejne 20 minut. Ostudź ciasto w formie.
5. Podawaj ciasto posypane odrobiną kakao i owocami.