Murzynek z owocami leśnymi
Smakuje wyśmienicie do porannej kawy

Składniki
- 400 g gorzkiej czkolady, posiekanej
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka esencji waniliowej
- 5 jajek
- szklanka mielonych orzechów laskowych(lub mąki orzechowej)
- do podania: owoce leśne (mogą być mrożone) i kakao
10 porcji
Sposób przygtowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. 2. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ucieraj je, aż powstanie gładka masa. 3. W rondelku rozpuść cukier w wodzie. Dodaj gorący syrop do czekolady i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj esencję waniliową i żółtka. 4. Mikserem ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją partiami do masy czekoladowej. Połowę przełóż do miski i wymieszaj z utartymi orzechami. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij i wlej resztę ciasta. Piecz kolejne 20 minut. Ostudź ciasto w formie. 5. Podawaj ciasto posypane odrobiną kakao i owocami.