Murzynek z owocami leśnymi
Pyszny!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy się połączą, zdejmij miseczkę z garnka, dodaj esencję i odstaw masę do przestudzenia. Żółtka utrzyj na jasny kogiel mogiel, dosypując po łyżce cukru. Do przestudzonej czekolady dodawaj, mieszając, po łyżce żółtek.
2. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj 3-4 łyżki do masy czekoladowej. Następnie wmiksuj na najwolniejszych obrotach przesianą mąkę. Na końcu, mieszając już ciasto łyżką, dodawaj (po małej porcji) resztę piany. Nagrzej piekarnik do 170 st.
3. Ciasto przelej do foremki keksowej wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozłóż połowę malin i borówek. Piecz 35-40 minut (po 35 minutach sprawdź wykałaczką, czy ciasto nie jest już wilgotne). Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Najlepsze będzie dopiero następnego dnia.
4. Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Wlej mleko i dobrze wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta i od razu przyklej umyte i osuszone pozostałe owoce. Zostaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.