Reklama

Reklama

Murzynek z owocami leśnymi

Pyszny!

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego lub drobnego
  • 25 dag czekolady o zawartości kakao min. 60%
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • po 25 dag malin i borówek

Składniki - polewa

  • 15 dag czekolady deserowej
  • kilka łyżek mleka 3,2%
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy się połączą, zdejmij miseczkę z garnka, dodaj esencję i odstaw masę do przestudzenia. Żółtka utrzyj na jasny kogiel mogiel, dosypując po łyżce cukru. Do przestudzonej czekolady dodawaj, mieszając, po łyżce żółtek. 

2. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj 3-4 łyżki do masy czekoladowej. Następnie wmiksuj na najwolniejszych obrotach przesianą mąkę. Na końcu, mieszając już ciasto łyżką, dodawaj (po małej porcji) resztę piany. Nagrzej piekarnik do 170 st.

3. Ciasto przelej do foremki keksowej wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozłóż połowę malin i borówek. Piecz 35-40 minut (po 35 minutach sprawdź wykałaczką, czy ciasto nie jest już wilgotne). Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Najlepsze będzie dopiero następnego dnia. 

4. Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Wlej mleko i dobrze wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta i od razu przyklej umyte i osuszone pozostałe owoce. Zostaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje