Mus czekoladowo-waniliowy
Na mus czekoladowy podgrzej na parze i rozpuść czekoladę mleczną.
Składniki na 6 porcji:
Mus czekoladowy:
- 200 mlecznej czekolady, posiekanej
- opakowanie serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
Mus waniliowy:
- 200 g kremówki łyżka cukru pudru
- 200 g białej czekolady, posiekanej
- łyżeczka esencji waniliowej
- opakowanie serka mascarpone
Sposób przygotowania:
1. Na mus czekoladowy podgrzej na parze i rozpuść czekoladę mleczną. Zdejmij ją z ognia i odstaw. Dodaj stopniowo serek mascarpone i wymieszaj mikserem. Rozłóż do słoików, następnie zamknij je i odstaw.
2. Na mus waniliowy ubij kremówkę z łyżką cukru. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Czekoladę podgrzej na parze wraz z esencją waniliową. Dodaj do niej stopniowo kremową masę i wymieszaj. Przełóż do słoików z musem czekoladowym. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj posypane odrobiną kakao.