Mus czekoladowy
Dzieci go pokochają.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 ml rumu lub olejek rumowy
- garść malin
Przygotowanie:
1. Czekoladę pokrój na kawałki. Wrzuć do rondla. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Gotuj mieszając do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do ostudzonej czekolady, wymieszaj.
2. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą czekoladową i rumem (lub 2-3 kroplami olejku rumowego). Odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. Rozłóż do pucharków, ozdób malinami.