​Mus czekoladowy

Musy czekoladowe powstają z połączenia ubitych białek z rozpuszczoną czekoladą. A jak sobie z tym poradzić w kuchni roślinnej? Bardzo prosto. Można użyć popularnej aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy) lub galaretki lnianej. Te roślinne żele idealnie się napowietrzają i przypominają ubite białka kurze. Lubię takie potrawy, bo dają duże pole do popisu i wywołują zdziwienie wśród konsumujących takie desery. "Ale jak to z lnu?" Ano tak - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

​Mus czekoladowy
​Mus czekoladowyWydawnictwo Znak
​Mus czekoladowy
​Mus czekoladowyWydawnictwo Znak

Ilość: 2-3 porcje, przygotowanie: 35 minut gotowania lnu + 4 godziny chłodzenia galaretki + 20 minut miksowania + 1 godzina chłodzenia

Wykonanie:

Len wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 35 minut. Mieszać od czasu do czasu, by ziarna się nie przypaliły.

Jeszcze ciepłą mieszankę przecedzić przez sito. Część gęstego płynu przejdzie, a część pozostanie z ziarnami. To, co pozostanie na sicie, przenieść na gazę i odcisnąć. Oczywiście po wystudzeniu. Zebrać galaretkę, która zostanie na spodzie gazy.

Przelać wszystko do naczynia i wstawić na mniej więcej 4 godziny do lodówki.

Całą galaretkę wlać do misy miksera - tutaj wskazane jest użycie miksera stacjonarnego. Miksowanie będzie trwało 20 minut

Miksować na najwyższych obrotach, a po 10 minutach zacząć dodawać po łyżce cukru co 2-3 minuty. Masa powinna być sztywna.

Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do bezy. Delikatnie wymieszać łopatką. Przenieść do pucharków i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Pyszności z roślin, Paweł Ochman
Pyszności z roślin, Paweł OchmanWydawnictwo Znak

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas