Mus jarzynowy z żółtkiem
Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!
Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!
Składniki:
● 1/2 marchewki
● 1/2 ziemniaka
● 1-2 łyżeczki zielonego groszku
● 1/2 żółtka
Przygotowanie:
1. Warzywa dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, obierz, a następnie ponownie opłucz.
2. Tak przygotowane warzywa włóż do około 300 ml wrzątku i gotuj do miękkości.
3. Jajko umyj w gorącej wodzie, sparz wrzątkiem, a następnie ugotuj na twardo. Oddziel żółtko od białka.
4. Pół żółtka dodaj do ugotowanych jarzyn i zmiksuj wszystko na idealnie gładką papkę.
5. Zagotuj ponownie danie.
Przepis na mus jarzynowy z żółtkiem polecamy maluchom po 7. miesiącu życia!
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk
Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl