Mus jogurtowy z sosem truskawkowo-rabarbarowym

Letni deser.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 0,5 lt jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka śmietany 30 proc.,
- 1/2 torebki cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 cytryny,
- 2 plaskie łyżki żelatyny,
- 3 gałęzie rabarbaru,
- 30 dag truskawek,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i sokiem z połowy cytryny. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć z jogurtem, a następnie z ubitą śmietaną. Mus jogurtowy przełożyć do formy lub kilku mniejszych, wstawić do lodówki na min. 2 h. W tym czasie przygotować sos. Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić na plasterki. Rabarbar oczyścić i pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, wsypać cukier, suchą galaretkę i zalać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 5 min. często mieszając, pod koniec duszenia dodać truskawki, doprowadzić do wrzenia i schłodzić. Mus wyjąć z foremek i podawać z sosem, dekorować plasterkami rabarbaru. Czas przygotowania 2 h 30 min. Przepis na 6 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas