Mus malinowy z listkami mięty
Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, wystudź, wstaw do lodówki.
Składniki na 2 porcje:
- 80 dag malin
- opakowanie galaretki malinowej
- 25 dag jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, wystudź, wstaw do lodówki. 50 dag malin rozgnieć widelcem. Jogurt zmiksuj z cukrem i malinami. Dodaj tężejącą galaretkę, wymieszaj.
2. W foremkach układaj na zmianę trochę masy i malin. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
3. Przed podaniem foremki zanurz na chwilę w gorącej wodzie. Wyjmij, przykryj talerzem, odwróć foremkę do góry dnem i wyjmij deser. Udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.
Czas przygotowania: około pół godziny