Mus miętowy z czekoladą
Wykwintny deser dla dwojga.
- 1 tabliczka czekolady,
- 20 ml. słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 1 śmietan-fix,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 50 ml likieru miętowego,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Deseczkę owinąć folią spożywczą dobrze ją napinając, wylać czekoladę i wstawić do lodówki aby zastygła. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej jogurt i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Dodać likier miętowy, wymieszać. Schłodzoną czekoladę wyjąć z lodówki i wyciąć z niej serca. Płatki czekoladowe przekładać musem miętowym, dekorować listkami mięty.
Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 2 osoby.