Mus ogórkowy

Wakacyjne przysmaki.

Mus ogórkowy
Mus ogórkowy123RF/PICSEL

Składniki:

- 0,25 kg białego sera mielonego,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1 kg. ogórków sałatkowych plus jeden na wyłożenia formy,
- 2 łyżki żelatyny,
- sól, pieprz,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- kilka listków koperku

Przygotowanie:

Ogórki obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem i ogórkami, doprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, połączyć z masą ogórkowo-serową. Wyłożoną folią spożywczą formę obłożyć plastrami pozostałego ogórka, nałożyć połowę zastygającego musu. Po środku ułożyć w rzędzie umyte i osuszone rzodkiewki, nałożyć resztę musu, przykryć wystającymi końcówkami ogórka i wstawić do lodówki na min. 1 h do schłodzenia. Schłodzony mus pokroić na plasterki, dekorować pokrojoną w słupki rzodkiewką i listkami koperku.

Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia.
Przepis na 10 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas