Mus ogórkowy
Wakacyjne przysmaki.

Składniki:
- 0,25 kg białego sera mielonego, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - 1 kg. ogórków sałatkowych plus jeden na wyłożenia formy, - 2 łyżki żelatyny, - sól, pieprz, - 1 pęczek rzodkiewek, - kilka listków koperku
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem i ogórkami, doprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, połączyć z masą ogórkowo-serową. Wyłożoną folią spożywczą formę obłożyć plastrami pozostałego ogórka, nałożyć połowę zastygającego musu. Po środku ułożyć w rzędzie umyte i osuszone rzodkiewki, nałożyć resztę musu, przykryć wystającymi końcówkami ogórka i wstawić do lodówki na min. 1 h do schłodzenia. Schłodzony mus pokroić na plasterki, dekorować pokrojoną w słupki rzodkiewką i listkami koperku.
Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia. Przepis na 10 osób.