Mus wiśniowo-czekoladowy

Pyszny i orzeźwiający deser.

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut

Składniki

  • 2 szklanki wiśni
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki

Składniki - krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • opakowanie serka mascarpone
  • liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Wiśnie umyj, usuń z nich pestki, zmiksuj w blenderze na gładki mus. Czekoladę posiekaj w drobną kostkę. 

2. Śmietanę podgrzej w małym garnku. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewając mieszaj, aż czekolada rozpuści się. Pilnuj, by masy nie doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu z palnika odstaw ją do wystygnięcia. Gdy to nastąpi, połącz ją z musem wiśniowym i dokładnie wymieszaj. 

3. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone. Całość miksuj jeszcze chwilę. Do słoiczków przekładaj naprzemiennie obie masy w takiej kolejności, by na wierzchu znalazła się biała. Każdą porcję udekoruj listkami świeżej mięty. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje