Mus wiśniowo-czekoladowy
Pyszny i orzeźwiający deser.
Sposób przygotowania
1. Wiśnie umyj, usuń z nich pestki, zmiksuj w blenderze na gładki mus. Czekoladę posiekaj w drobną kostkę.
2. Śmietanę podgrzej w małym garnku. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewając mieszaj, aż czekolada rozpuści się. Pilnuj, by masy nie doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu z palnika odstaw ją do wystygnięcia. Gdy to nastąpi, połącz ją z musem wiśniowym i dokładnie wymieszaj.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone. Całość miksuj jeszcze chwilę. Do słoiczków przekładaj naprzemiennie obie masy w takiej kolejności, by na wierzchu znalazła się biała. Każdą porcję udekoruj listkami świeżej mięty.