Mus wiśniowo-czekoladowy

Pyszny i orzeźwiający deser.

Mus owocowy
Mus owocowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wiśnie umyj, usuń z nich pestki, zmiksuj w blenderze na gładki mus. Czekoladę posiekaj w drobną kostkę. 

2. Śmietanę podgrzej w małym garnku. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewając mieszaj, aż czekolada rozpuści się. Pilnuj, by masy nie doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu z palnika odstaw ją do wystygnięcia. Gdy to nastąpi, połącz ją z musem wiśniowym i dokładnie wymieszaj. 

3. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone. Całość miksuj jeszcze chwilę. Do słoiczków przekładaj naprzemiennie obie masy w takiej kolejności, by na wierzchu znalazła się biała. Każdą porcję udekoruj listkami świeżej mięty.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas