Mus z białej czekolady z imbirem
Deser, który pięknie wygląda i doskonale smakuje.

Składniki:
- 3 płaty żelatyny
- 50 g kandyzowanego imbiru
- 250 g białej czekolady
- 3 jajka
- 40 g cukru
- 250 g śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Imbir pokroić w bardzo drobną kostkę, białą czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem w gorącej kąpieli. Dodać płynną czekoladę. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić i dodać do czekolady. Śmietanę i białka ubić (oddzielnie). Do masy czekoladowej najpierw wmieszać śmietanę, a później pianę. Mus odstawić na ok godzinę w zimne miejsce. Gorzką czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Z papieru uformować małe rożki i od wewnątrz wysmarować czekoladą, odstawić w zimne miejsce. Przed podaniem papier zdjąć. Z musu wycinać gałki i nakładać do papilotek. Posypać imbirem, dekorować rożkiem czekoladowym.
Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 3150 kJ/752 kcal