Mus z białej czekolady z karmelizowanymi brzoskwiniami
Elegancki deser dla koneserów.
Składniki:
- 2 płaty żelatyny
- 150 g białej czekolady
- 300 g śmietany kremówki
- 1 puszka brzoskwiń
- 75 g cukru
- Nici z karmelu i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać, 100 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w śmietanie z czekoladą. Wstawić do lodówki na 20-30 minut. 200 g śmietany ubić i wmieszać do kremu. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Brzoskwinie osączyć, pokroić w cząstki. Cukier skarmelizować, obtoczyć w nim brzoskwinie, wlać 150 ml soku z brzoskwiń i gotować 2-3 minuty. Ostudzić.
Za pomocą 2 łyżek wycinać z musu gałki i podawać ze skarmelizowanymi brzoskwiniami.