Mus z bitą śmietaną
Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych deserów
Składniki:
- 600 g malin, jeżyn, jagód, truskawek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny
- łyżka wody różanej (sklepy orientalne, od 8 zł/250 ml)
- 2 szklanki wody
- 100 g kremówki
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta cukru waniliowego
Przygotowanie: 1. Wymieszaj owoce z pudrem i skórką, zalej szklanką wody, podgrzej, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj, aż masa zgęstnieje (ok. 8 minut).
2. Przetrzyj owoce przez sitko, dodaj wodę różaną i resztę wody (schłodzoną), zmiksuj. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ubij śmietanę z cukrem, podaj z musem.