Mus z kaszy jaglanej z malinami

W ramach "Tygodnia kaszkowego" dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z kaszą jaglaną, z której gotuję Adaśkowi na prawdę sporo.

Mus z kaszy jaglanej
Mus z kaszy jaglanejBeMam

Kasza jaglana ma wiele zalet. Reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, podnosi odporność, odtoksycznia, odgrzybia, jest pomocna przy leczeniu niestrawności, zawiera cynk, krzem, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B.

Jest źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo, w przeciwieństwie do innych zbóż, posiada odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dlatego warto, aby znalazła się na talerzu każdego malucha. Można znaleźć bardzo dużo przepisów z tym rodzajem kaszy i co ciekawe, można ją również ugotować na parze.

Co potrzebujemy?

¼ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki malin (ok. 100 gr) - mrożonych
1 łyżka melasy

Jak przygotować?

Krok 1: Kaszę prażymy na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie gorzka.

Krok 2: Następnie nalewamy nowej wody i gotujemy w garnku lub też wsypujemy kaszę do pojemnika do gotowania makaronu i gotujemy na parze. Dodatkowo do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody.

Krok 3: Po ugotowaniu kaszy przesypujemy ją do miski i blendujemy/miksujemy, dodajemy maliny, melasę i wszystko razem miksujemy na jednolity mus. I danie gotowe!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas