Mus z kaszy jaglanej z malinami
W ramach "Tygodnia kaszkowego" dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z kaszą jaglaną, z której gotuję Adaśkowi na prawdę sporo.
Kasza jaglana ma wiele zalet. Reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, podnosi odporność, odtoksycznia, odgrzybia, jest pomocna przy leczeniu niestrawności, zawiera cynk, krzem, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B.
Jest źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo, w przeciwieństwie do innych zbóż, posiada odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dlatego warto, aby znalazła się na talerzu każdego malucha. Można znaleźć bardzo dużo przepisów z tym rodzajem kaszy i co ciekawe, można ją również ugotować na parze.
¼ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki malin (ok. 100 gr) - mrożonych
1 łyżka melasy
Jak przygotować?
Krok 1: Kaszę prażymy na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie gorzka.
Krok 2: Następnie nalewamy nowej wody i gotujemy w garnku lub też wsypujemy kaszę do pojemnika do gotowania makaronu i gotujemy na parze. Dodatkowo do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody.
Krok 3: Po ugotowaniu kaszy przesypujemy ją do miski i blendujemy/miksujemy, dodajemy maliny, melasę i wszystko razem miksujemy na jednolity mus. I danie gotowe!