Musaka z bakłażanami

Obiad dla całej rodziny.

Pyszna musaka z bakłażanami
Pyszna musaka z bakłażanami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2-3 bakłażany
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pomidorów
  • 200 ml bulionu
  • 10 dag startego sera typu parmezan
  • po 2 gałązki oregano i bazylii
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • mielone ziele angielskie i cynamon
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

1. Bakłażany pokrój w plastry i posól. Po ok. 20 minutach opłucz je, osusz i usmaż na łyżce oleju. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w plastry. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałym oleju. Dodaj mięso i paprykę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, zielem i cynamonem. Duś ok. 5 minut. Wymieszaj z ziołami.

2. Formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian bakłażany, mięso oraz pomidory. Każdą warstwę posyp serem. Piecz 40 minut w temp. 190°C. Udekoruj resztą ziół i np. orzeszkami pinii albo pestkami słonecznika.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas