Musaka z bakłażanami
Obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 2-3 bakłażany
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 5 pomidorów
- 200 ml bulionu
- 10 dag startego sera typu parmezan
- po 2 gałązki oregano i bazylii
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- mielone ziele angielskie i cynamon
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Bakłażany pokrój w plastry i posól. Po ok. 20 minutach opłucz je, osusz i usmaż na łyżce oleju. Zioła opłucz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w plastry. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałym oleju. Dodaj mięso i paprykę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, zielem i cynamonem. Duś ok. 5 minut. Wymieszaj z ziołami.
2. Formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian bakłażany, mięso oraz pomidory. Każdą warstwę posyp serem. Piecz 40 minut w temp. 190°C. Udekoruj resztą ziół i np. orzeszkami pinii albo pestkami słonecznika.