Musaka z bakłażanem

Tradycyjne, greckie danie

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 50 dag pomidorów
  • 5 gałązek oregano
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 mały bakłażan
  • 10 dag żółtego sera typu parmezan
  • sól i czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:1. Ziemniaki pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, połowę pokrój w plastry, a resztę - w kostkę. Oregano posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj mielone mięso. Smaż je 3 minuty. Dołóż koncentrat i zasmaż. Mięsną masę wymieszaj z kosteczkami pomidorów i oregano. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Duś ok. 10 minut.

2. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko. Gotuj 2 minuty. Sos przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż połowę ziemniaków. Przykryj je mięsną masą oraz pozostałymi ziemniakami. Polej sosem. Na wierzchu ułóż plasterki bakłażana oraz pomidorów. Posyp startym serem. Piecz 30 minut w temp. 200ºC.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas