Musaka z bakłażanem
Tradycyjne, greckie danie
Składniki:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 50 dag pomidorów
- 5 gałązek oregano
- 7 łyżek oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- po 2 łyżki mąki i masła
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 1 mały bakłażan
- 10 dag żółtego sera typu parmezan
- sól i czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:1. Ziemniaki pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, połowę pokrój w plastry, a resztę - w kostkę. Oregano posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj mielone mięso. Smaż je 3 minuty. Dołóż koncentrat i zasmaż. Mięsną masę wymieszaj z kosteczkami pomidorów i oregano. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Duś ok. 10 minut.
2. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko. Gotuj 2 minuty. Sos przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż połowę ziemniaków. Przykryj je mięsną masą oraz pozostałymi ziemniakami. Polej sosem. Na wierzchu ułóż plasterki bakłażana oraz pomidorów. Posyp startym serem. Piecz 30 minut w temp. 200ºC.