Myszki z awokado
Czas ok. 25 minut; porcja – 330 kcal, 4 porcje.
1. Dojrzałe i miękkie owoce awokado umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Przekrój na połówki, usuwając pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ. Uważaj, aby nie uszkodzić skórek owoców (odłóż je).
2. Miąższ awokado umieść w miseczce, rozgnieć widelcem na gładką masę, skrop odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny, aby nie ściemniał. Dodaj serek kanapkowy (najlepiej naturalny).
3. Do serka i awokado wlej łyżkę oleju. Całość starannie wymieszaj tak, by powstała gładka i jednolita masa. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz, ewentualnie, sokiem z cytryny.
4. Odłożone (wydrążone wcześniej) połówki awokado napełnij przygotowaną kremową masą. Uformuj ją tak, by powstały główki myszek.
5. Myszki ułóż na talerzykach. Osącz z zalewy i przelej na sicie zimną wodą po kilka ziarenek groszku oraz kukurydzy z puszki. Umyj kilka łodyżek cienkiego szczypiorku. Osusz je na papierowym ręczniku kuchennym, przytnij na różnej długości kawałki.
6. Myszki z awokado ozdób oczkami z groszku. Z kukurydzy zrób noski, wąsy ze szczypiorku. W miejsce uszu powkładaj czipsy ziemniaczane.