Na chlebku pita
Wymieszaj w wodzie drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce.
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 1,5 dag drożdży
- szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 6 pomidorów
- 2 cebule
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- łyżka marynowanego pieprzu
- 20 dag sera feta
- olej do smażenia
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w wodzie drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej, połącz z solą, przygotowanymi drożdżami i 2 łyżkami oleju. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę. Pokrojoną cebulę i boczek podsmaż na rozgrzanym oleju. Ciasto podziel na części, rozwałkuj. Na chlebkach układaj świeże i suszone pomidory, boczek z cebulą, marynowany pieprz i kawałki sera. Połóż je na wysmarowanej pozostałym olejem blasze, piecz około 10-15 minut w temperaturze 250°C. Posyp liśćmi bazylii.
Czas przygotowania: ok. 50 minut