Na chlebku pita

Wymieszaj w wodzie drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce.

Na chlebku pita
Na chlebku pita123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 1,5 dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • łyżka marynowanego pieprzu
  • 20 dag sera feta
  • olej do smażenia
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w wodzie drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej, połącz z solą, przygotowanymi drożdżami i 2 łyżkami oleju. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę. Pokrojoną cebulę i boczek podsmaż na rozgrzanym oleju. Ciasto podziel na części, rozwałkuj. Na chlebkach układaj świeże i suszone pomidory, boczek z cebulą, marynowany pieprz i kawałki sera. Połóż je na wysmarowanej pozostałym olejem blasze, piecz około 10-15 minut w temperaturze 250°C. Posyp liśćmi bazylii.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas