Na co zwrócić uwagę przy zakupie truskawek?

Chyba nikt nie wyobraża sobie lata bez soczystych i słodkich truskawek. Te bardzo popularne owoce wykorzystywane są do produkcji dżemów, syropów, soków i win, ale wielu uważa, że najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka. Jeśli macie sadzonki na działce albo w ogródku, to przy słonecznej pogodzie, zbiór będzie obfity. Ci, którzy nie mają swoich owoców, mogą kupić je w sklepie, na targach czy bazarach. Wybór jest ogromny, jednak często zdarza się, że są importowane, a podczas uprawy są stosowane chemiczne preparaty, które zmieniają smak owoców. Jak wybrać dobre truskawki? Dlaczego warto je jeść? Jak je skutecznie umyć? Przekonajmy się.

Truskawki
Truskawki ©123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść truskawki?

Koszyk truskawek
©123RF/PICSEL

Truskawki są sezonowymi owocami: pojawiają się pod koniec maja i można je kupić na targowiskach zaledwie przez kilka tygodni. Dlatego kiedy się pojawiają, szybko znajdują nabywców. Dlaczego warto jeść truskawki? Zawierają sporo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Poza tym są bogatym źródłem witaminy A oraz tych z grupy B. W truskawkach znajduje się również solidna dawka minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

Gdzie kupować truskawki?

Truskawki najlepiej kupować na targowiskach i bazarach. Wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że pochodzą od lokalnych dostawców i nie spędziły wielu godzin w chłodni. Niektóre dyskonty i supermarkety również oferują truskawki, jednak nie zawsze zbierane w Polsce. Mogą być importowane, przechowywane w niskich temperaturach oraz zawierać chemiczne dodatki, które poprawiają ich wygląd.

Jakie truskawki wybierać?

Różny kształt truskawek
©123RF/PICSEL

Truskawki powinny mieć intensywny, czerwony kolor (takie będą najsłodsze). Nie wszystkie zawsze muszą wyglądać tak samo – truskawki z jednego krzaka mogą mieć różną wielkość – w zależności o tego, czy np. nie rosły pod liściem (mając mniejszą ilość światła są mniej dorodne). Jeśli w łubiance albo na tacy występują również na wpół dojrzałe, to dobry znak – mogły być zbierane na plantacji tego samego dnia. Ciemniejsze truskawki (bordowe) nie są gorszej jakości – są przejrzałe, ale są za to słodsze i bardziej aromatyczne.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Nie tylko na kolor powinno zwracać się uwagę. O świeżości truskawek świadczy również szypułka – powinna być intensywnie zielona i świeża, ponieważ wysuszona może sygnalizować, że owoce są już dłuższy czas na targowisku. Ponadto lepiej unikać tych, które są pozbawione zielonej części – podczas mycia truskawka wchłonie więcej wody i nie będzie smaczna.

Truskawki w sklepach

Truskawki
©123RF/PICSEL

Decydując się na zakup truskawek w sklepie, lepiej unikać tych, które pakowane są w plastikowe opakowania: mają taki sam nienaturalny kolor, a także mają jednakową wielkość i kształt, co świadczy o tym, że są importowane albo do uprawy używano chemicznych środków. Co zrobić z truskawkami oferowanymi luzem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zakupić. Warto się jednak im wcześniej przyjrzeć – jeśli są wilgotne, a na dnia tacki czy w łubiance jest woda, może to świadczyć, że były przechowywane w chłodniach. Poza tym wilgoć sprawia, że truskawki będą mniej trwałe – szybciej rozwinie się na nich pleśń.

Ile powinny kosztować truskawki?

Na początku sezonu truskawkowego cena za kilogram owoców wynosi zazwyczaj około 20 złotych. Z czasem ich cena może spaść do kilku/kilkunastu złotych. Niestety, trudno przewidzieć, ile będą kosztowały w tym roku – wszystko zależy od osób zbierających owoce i ograniczeń nałożonych przez pandemię Covid-19.

Jak myć i przechowywać truskawki?

Płukanie truskawek pod bieżącą wodą może nie wystarczyć, aby pozbyć się z nich resztek ziemi oraz robaków. Najlepiej do dużej miski wlać zimną wodę i rozpuścić w niej kilka łyżek soli. Po chwili dodać truskawki i moczyć do momentu, aż na powierzchni wody nie wypłyną robaki. Następnie owoce należy wyciągnąć oraz opłukać pod bieżącą wodą. A co zrobić, aby wydłużyć trwałość truskawek? Wystarczy namoczyć je przez kilka minut w wodzie z octem jabłkowym w proporcji 5:1. Następnie owoce trzeba odcedzić oraz osuszyć, np. na ręczniku papierowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas