Na jesień idealne
Nie ma nic lepszego na jesienną słotę niż rozgrzewające, aromatyczne przyprawy. Nie tylko podkreślają smak potraw, ale także wspomagają nasze zdrowie.
Wyróbmy nawyk przyprawiania gotowych dań, wtedy gdy już wszyscy siedzimy przy stole. Podpowiadajmy dziecku, że na przykład do pomidorów dobrze sprawdzi się bazylia lub tymianek, ale nie decydujmy za nie i nie wyręczajmy.
Oczywiście zaczynamy od bardzo małych, wręcz śladowych ilości przypraw, żeby dać kubkom smakowym czas na oswojenie nowości. Nie każda próba zakończy się sukcesem. Warto je jednak powtarzać.
Jeśli syn lub córka nie zachwyci się smakiem tymianku, zachęćmy do sprawdzenia innych smaków.
Nasze gusta kulinarne i świadomość żywienia są w dużej mierze zależne od nas samych i naszych wyborów. Pokażmy dzieciom, że mądre odżywianie to ciekawa przygoda.