Na jesienne smutki - ciasto marchewkowe
Pachnące zamorskimi przyprawami, puszyste i wilgotne. Ciasto marchewkowe z pewnością uprzyjemni pochmurne, jesienne popołudnie. Nie tylko smakuje, ale i wspaniale pachnie. Wykonanie tego smakołyku nie jest zbyt trudne.
Przepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęliśmy z książki Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki".
Do przyrządzenia ciasta marchewkowego potrzebujemy: 400 g marchwi, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, 150 g mąki pszennej, 150 g cukru brązowego, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów mielonych, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, 3/4 łyżeczki soli, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mieszanki przypraw do piernika.
Sposób przygotowania
Ucieramy jajka z cukrem (można to zrobić w malakserze). Dodajemy olej, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. W misce mieszamy masę z marchewką, utartą na grubej tarce. Dodajemy migdały oraz pokruszone orzechy, mieszamy do uzyskania równomiernej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. Wlewamy ciasto. Pieczemy je godzinę w temp. 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.