Na ostro
Z papryczkami chili.
- 4 sznycle schabowe po 15 dag,
- sól, pieprz,
- ok. 10 dag chipsów tortilla,
- 1-2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- olej,
- 2 papryczki chili,
- ząbek czosnku,
- 2 awokado,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 pomidory
Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz, pokrój na połówki. Każdą lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Chipsy włóż do grubszej torebki i wałkuj, aż sią drobno pokruszą. Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w pokruszonych chipsach. Porcjami smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Ponakłuwaj strączki chili i smaż razem ze sznycelkami. Wydrąż miąższ z awokado. Rozdrobnij widelcem dodając sok z cytryny oraz roztarty czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Sznycle podawaj na sałacie z dipem awokado. Udekoruj pomidorkami.