Na święta upiecz sernik Katarzyny Meller

Katarzyna Meller w swojej książce "W kuchni Mamy i córki" podaje same sprawdzone przepisy, które są w jej rodzinie od lat. Taki sprawdzony przepis na sernik przyda się podczas świątecznych przygotowań.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"W tej książce też jest obłędny przepis na sernik mojej mamy, który jest robiony bez użycia mąki, zamiast niej daje się gotowane ziemniaki. I ja ten sernik mogę jeść codziennie. Jak go upiekę, to przeważnie zaczynam nim dzień, z kawą - i tak mogę go jeść przez cały dzień" - mówiła Katarzyna Meller w wywiadzie dla PAP Life.

Żółtka z cukrem miksujemy w malakserze, następnie dodajemy masło, ekstrakt waniliowy. Potem wrzucamy mielony ser i mielone ziemniaki i ucieramy na pulchną masę. Przekładamy do miski. Dodajemy skórkę pomarańczową, namoczone we wrzątku rodzynki, skórkę z cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy lekko w jednym kierunku, drewnianą łyżką. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 45 minut.
"Jest to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam, a okazji do zjedzenia sernika nie przepuszczam nigdy" - zachęca w swej książce Katarzyna Meller.

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas