Na sylwestrowej domówce - meksykańskie tacos

Sylwestrowej zabawie towarzyszyć powinno dobre jedzenie. "Szybka, aromatyczna i konkretna w smaku przekąska może być super dodatkiem do wieczornej domówki" - mówi PAP Life kucharz Jakub Steuermark i proponuje podać meksykańskie tacos oraz chipsy krewetkowe.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Jak przyznaje PAP Life Jakub Steuermark, prowadzący warsztaty kulinarne i gotujący w kuchni programu "Pytanie na śniadanie", sylwester to czas zabawy i radości. "Jest wiele do zrobienia i ostatnie, o czym myślimy to gotowanie. Jednak szybka, aromatyczna i konkretna w smaku przekąska może być super dodatkiem do wieczornej domówki" - przekonuje Steuermark i radzi wybierać przepisy na dania, które mają wyraźny i zdecydowany smak. "Wówczas unikniemy ewentualnej dyskusji na temat tego, jak coś powinno być doprawione" - zauważa kucharz.

"Pamiętajmy też, że tego wieczora będziemy się raczyć napojami wyskokowymi, które odbierają naszym kubkom smakowym pełnię percepcji. Dlatego radziłbym podać raczej azjatycką sałatkę albo ostre tacos niż cienki barszczyk jak u cioci na imieninach" - dodaje.
Jedną z propozycji Steuermarka jest właśnie meksykańskie tacos z aromatycznym indykiem, awokado, papryczkami jalapeno i kwaśną śmietaną. 

Sposób przygotowania

Przygotowanie tacos zaczynamy od umycia awokado, przekrojenia go na pół, wyciagnięcia miąższu i pokrojenia go w cienkie plastry. Jalapeno odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, skrapiamy octem i posypujemy cukrem. Mięso indyka mieszamy z drobno pociętym chilli, zmielonym kminem rzymskim i skórką z limonek. Dodajemy sól i krótko smażymy na rozgrzanej patelni. Tacos wypełniamy kapustą, mięsem indyka i awokado, a na górę kładziemy łyżeczkę kwaśnej śmietany. Układamy kilka krążków papryczek jalapeno i dodajemy świeżą kolendrę. Całość skrapiamy sokiem z limonek.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas