Na Walentynki (i nie tylko) - zupa z lubczyka
Cóż można polecić na święto zakochanych? Zupę z lubczyka. Przepis przyda się także i po Walentynkach. Wszak miłości trzeba czasem pomóc....
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonych listków lubczyka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki posiekanej naci pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego obrane z włókien i pokrojone w talarki
- duża kromka czarnego chleba
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki śmietany
- sól i pieprz
Przygotowanie:
"Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekany czosnek, pietruszkę i seler, posypując gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Chleb namoczyć w niewielkiej ilości gorącego bulionu i odcisnąć, dodać do podsmażonych przypraw wraz z liśćmi lubczyka, chwilę smażyć, mieszając, po czym wlać gorący bulion i gotować na malutkim ogniu 10 minut.
Gotową zupę ostudzić i zmiksować, po czym znów podgrzać przed podaniem na stół, dodać rozmieszaną śmietanę, osolić jeśli trzeba" - czytamy w książce "Zioła i przyprawy mojej kuchni" Biruty Markuzy.