Reklama

Reklama

Na Walentynki (i nie tylko) - zupa z lubczyka

Cóż można polecić na święto zakochanych? Zupę z lubczyka. Przepis przyda się także i po Walentynkach. Wszak miłości trzeba czasem pomóc....

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych listków lubczyka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki posiekanej naci pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego obrane z włókien i pokrojone w talarki
  • duża kromka czarnego chleba
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
"Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekany czosnek, pietruszkę i seler, posypując gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Reklama

Chleb namoczyć w niewielkiej ilości gorącego bulionu i odcisnąć, dodać do podsmażonych przypraw wraz z liśćmi lubczyka, chwilę smażyć, mieszając, po czym wlać gorący bulion i gotować na malutkim ogniu 10 minut.

Gotową zupę ostudzić i zmiksować, po czym znów podgrzać przed podaniem na stół, dodać rozmieszaną śmietanę, osolić jeśli trzeba" - czytamy w książce "Zioła i przyprawy mojej kuchni" Biruty Markuzy.

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy