Nabiał w kuchni Piotra Kucharskiego
Piotr Kucharski przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z wykorzystaniem nabiału. Kucharski przygotował m.in. kurczaka marynowanego w jogurcie, zupę na maślance, sernik nowojorski czy wytrawne pierogi leniwe.
Zupa na maślance
- 1 litr maślanki
- 1 litr wody
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1,5 łyżki mąki żytniej
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego boczku
- szczypiorek, koperek, zielona pietruszka
Sernik New York
- 200 ml gęstej kwaśniej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Na początek przez 15 minut pieczemy w wysokiej temperaturze (200 stopni), potem zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i uchylamy pozostawiając w nim ciasto na dwie godziny.