Nabiał w kuchni Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z wykorzystaniem nabiału. Kucharski przygotował m.in. kurczaka marynowanego w jogurcie, zupę na maślance, sernik nowojorski czy wytrawne pierogi leniwe.

Zupa na maślance

  • 1 litr maślanki
  • 1 litr wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1,5 łyżki mąki żytniej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • szczypiorek, koperek, zielona pietruszka

Sernik New York

  • 200 ml gęstej kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Na początek przez 15 minut pieczemy w wysokiej temperaturze (200 stopni), potem zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i uchylamy pozostawiając w nim ciasto na dwie godziny.

DD TVN/ x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas