Reklama

Reklama

Nadziewane dynie i patisony

Łatwe i wyjątkowo efektowne dania!

Ryżowy kociołek

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 1 średnia dynia zwyczajna
  • 40 dag upieczonego mięsa z kurczaka
  • 2 szkl. ugotowanego na półtwardo ryżu
  • po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
  • 1/2 szkl. orzechów pekan
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: szałwii, majeranku, bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • po szczypcie mielonego estragonu i otartego majeranku
  • sos sojowy
  • pieprz
  • bulion drobiowy lub warzywny

Sposób przygotowania

1. Dynię wyszoruj, odetnij czubek z ogonkiem, wydrąż miąższ. Pokrój go w drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Stop 1 łyżkę masła, wrzuć miąższ dyni i czosnek. Duś 10 minut. 

2. Duszoną dynię zmiksuj. Mięso i papryki pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z ziołami świeżymi i mielonymi, dopraw sosem sojowym i pieprzem. 1/3 farszu wymieszaj z mięsem i orzechami.

3. Mus dyniowy oraz papryki dodaj do pozostałego ryżu, wymieszaj i nałóż do wydrążonej dyni. Dołóż ryżowy farsz z mięsem. Resztę masła stop, polej farsz. Przykryj odkrojonym czubkiem.  

4. Dynię z nadzieniem włóż do formy, podlej bulionem i piecz 60-65 minut w 180°C. W trakcie pieczenia polewaj dynię powstającym sosem. Podaj pokrojoną na porcje (jak tort).

Reklama

Piżmowe łódki z kurkami

Składniki

  • 2-3 mniejsze dynie piżmowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag suchej kaszy quinoa, np. białej lub mieszanej
  • 20 dag oczyszczonych kurek lub małych pieczarek
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mała szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bulion
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj go cienką warstwą oliwy. Resztę oliwy wymieszaj z kminkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dynie umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ i posmaruj oliwą. Ułóż na blasze, piecz ok. 35 minut. 

2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię. Praż 3-4 minuty, a gdy zacznie pachnieć, dodaj 3/4 łyżki klarowanego masła i wlej połowę gorącego bulionu. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, dolewając ew. bulionu, aż kasza zmięknie. Domieszaj masło orzechowe. Kurki podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą. Nadzienie nałóż do upieczonych dyniowych łódek. Piecz 10 minut. 

Złote kokilki z mięsem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 średnich żółtych patisonów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 trójkąciki serka topionego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i mielonej słodkiej papryki
  • sól (najlepiej ziołowa)
  • mielony czarny pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Patisony umyj, odetnij wierzchy. Wydrąż miąższ i posiekaj go albo grubo zetrzyj. 

2. Do mięsa mielonego dodaj musztardę, tymianek, kurkumę i mieloną paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, włóż doprawione mięso, smaż 5 minut. Dodaj miąższ z patisonów i pokrojone serki. Podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuszczą. Przełóż na talerz. 

3. Seler i paprykę drobno pokrój. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Smaż, aż się zeszklą. Czosnek obierz, posiekaj, nałóż do patisonów. 

4. Podsmażone mięso wymieszaj z selerem, papryką i natką. Podziel na porcje i nafaszeruj wydrążone patisony. Przykryj odciętymi wierzchami, włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem, przykryj folią. Piecz 30 minut w 180°C, ew. podlewając wodą lub bulionem.

Kuskus z piekarnika

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 większa dynia zwyczajna lub masłowa albo 2 dynie hokkaido
  • 2 małe ugotowane piersi z kurczaka lub ugotowany kawałek filetu z indyka (ok. 40 dag)
  • 1 szkl. kaszy kuskus lub bulgur
  • 8-10 małych pomidorków
  • 1 mała cebulka szalotka
  • po 2 łyżki startego parmezanu i twardego żółtego sera
  • oliwa lub masło klarowane
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zielenina do posypania

Sposób przygotowania

1. Dynie wyszoruj i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środek tak, by pozostały ścianki o grubości ok. 1 cm. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Cebulkę obierz i posiekaj. Skrop 1 łyżeczką oliwy, przemieszaj. Razem z pokrojonym miąższem włóż do wydrążonych dyni. Posmaruj je 1 łyżką oliwy i oprósz solą. Piecz 30 minut w 190°C. 

2. Przygotuj kuskus: przepłucz go, osącz, wsyp do miski. Zalej wrzątkiem (tylko tyle, by zakrył kaszę). Odczekaj, aż woda wsiąknie i ew. dolewaj po 2 łyżki wrzątku, aż kuskus zmięknie. Dopóki jest gorący, domieszaj 2 łyżki oliwy, parmezan, zioła i szczyptę pieprzu. 

3. Mięso pokrój, wymieszaj z kaszą, pomidorkami, upieczoną dynią z cebulką. Nafaszeruj połówki dyni. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Posyp żółtym serem i zieleniną.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje