Nadziewane dynie i patisony
Łatwe i wyjątkowo efektowne dania!

Ryżowy kociołek
Składniki
- 1 średnia dynia zwyczajna
- 40 dag upieczonego mięsa z kurczaka
- 2 szkl. ugotowanego na półtwardo ryżu
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- 1/2 szkl. orzechów pekan
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: szałwii, majeranku, bazylii
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- po szczypcie mielonego estragonu i otartego majeranku
- sos sojowy
- pieprz
- bulion drobiowy lub warzywny
Sposób przygotowania
1. Dynię wyszoruj, odetnij czubek z ogonkiem, wydrąż miąższ. Pokrój go w drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Stop 1 łyżkę masła, wrzuć miąższ dyni i czosnek. Duś 10 minut. 2. Duszoną dynię zmiksuj. Mięso i papryki pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z ziołami świeżymi i mielonymi, dopraw sosem sojowym i pieprzem. 1/3 farszu wymieszaj z mięsem i orzechami.3. Mus dyniowy oraz papryki dodaj do pozostałego ryżu, wymieszaj i nałóż do wydrążonej dyni. Dołóż ryżowy farsz z mięsem. Resztę masła stop, polej farsz. Przykryj odkrojonym czubkiem. 4. Dynię z nadzieniem włóż do formy, podlej bulionem i piecz 60-65 minut w 180°C. W trakcie pieczenia polewaj dynię powstającym sosem. Podaj pokrojoną na porcje (jak tort).

Piżmowe łódki z kurkami
Składniki
- 2-3 mniejsze dynie piżmowe
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag suchej kaszy quinoa, np. białej lub mieszanej
- 20 dag oczyszczonych kurek lub małych pieczarek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- mała szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz ziołowy
- bulion
- 2-3 łyżki oliwy
- 3/4 szkl. bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj go cienką warstwą oliwy. Resztę oliwy wymieszaj z kminkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dynie umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ i posmaruj oliwą. Ułóż na blasze, piecz ok. 35 minut. 2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię. Praż 3-4 minuty, a gdy zacznie pachnieć, dodaj 3/4 łyżki klarowanego masła i wlej połowę gorącego bulionu. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, dolewając ew. bulionu, aż kasza zmięknie. Domieszaj masło orzechowe. Kurki podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą. Nadzienie nałóż do upieczonych dyniowych łódek. Piecz 10 minut.

Złote kokilki z mięsem
Składniki
- 8 średnich żółtych patisonów
- 30 dag mięsa mielonego
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryce
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 trójkąciki serka topionego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i mielonej słodkiej papryki
- sól (najlepiej ziołowa)
- mielony czarny pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Patisony umyj, odetnij wierzchy. Wydrąż miąższ i posiekaj go albo grubo zetrzyj. 2. Do mięsa mielonego dodaj musztardę, tymianek, kurkumę i mieloną paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, włóż doprawione mięso, smaż 5 minut. Dodaj miąższ z patisonów i pokrojone serki. Podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuszczą. Przełóż na talerz. 3. Seler i paprykę drobno pokrój. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Smaż, aż się zeszklą. Czosnek obierz, posiekaj, nałóż do patisonów. 4. Podsmażone mięso wymieszaj z selerem, papryką i natką. Podziel na porcje i nafaszeruj wydrążone patisony. Przykryj odciętymi wierzchami, włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem, przykryj folią. Piecz 30 minut w 180°C, ew. podlewając wodą lub bulionem.

Kuskus z piekarnika
Składniki
- 1 większa dynia zwyczajna lub masłowa albo 2 dynie hokkaido
- 2 małe ugotowane piersi z kurczaka lub ugotowany kawałek filetu z indyka (ok. 40 dag)
- 1 szkl. kaszy kuskus lub bulgur
- 8-10 małych pomidorków
- 1 mała cebulka szalotka
- po 2 łyżki startego parmezanu i twardego żółtego sera
- oliwa lub masło klarowane
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz ziołowy
- zielenina do posypania
Sposób przygotowania
1. Dynie wyszoruj i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środek tak, by pozostały ścianki o grubości ok. 1 cm. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Cebulkę obierz i posiekaj. Skrop 1 łyżeczką oliwy, przemieszaj. Razem z pokrojonym miąższem włóż do wydrążonych dyni. Posmaruj je 1 łyżką oliwy i oprósz solą. Piecz 30 minut w 190°C. 2. Przygotuj kuskus: przepłucz go, osącz, wsyp do miski. Zalej wrzątkiem (tylko tyle, by zakrył kaszę). Odczekaj, aż woda wsiąknie i ew. dolewaj po 2 łyżki wrzątku, aż kuskus zmięknie. Dopóki jest gorący, domieszaj 2 łyżki oliwy, parmezan, zioła i szczyptę pieprzu. 3. Mięso pokrój, wymieszaj z kaszą, pomidorkami, upieczoną dynią z cebulką. Nafaszeruj połówki dyni. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Posyp żółtym serem i zieleniną.