Nadziewane dynie i patisony

Dynia nadziewana ryżem
Dynia nadziewana ryżem123RF/PICSEL

Ryżowy kociołek

Składniki

  • 1 średnia dynia zwyczajna
  • 40 dag upieczonego mięsa z kurczaka
  • 2 szkl. ugotowanego na półtwardo ryżu
  • po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
  • 1/2 szkl. orzechów pekan
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: szałwii, majeranku, bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • po szczypcie mielonego estragonu i otartego majeranku
  • sos sojowy
  • pieprz
  • bulion drobiowy lub warzywny
5-6 porcji

Sposób przygotowania

Dynia z kurkami
Dynia z kurkami123RF/PICSEL

Piżmowe łódki z kurkami

Składniki

  • 2-3 mniejsze dynie piżmowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag suchej kaszy quinoa, np. białej lub mieszanej
  • 20 dag oczyszczonych kurek lub małych pieczarek
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mała szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bulion
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3/4 szkl. bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

Patisony nadziewane
Patisony nadziewane123RF/PICSEL

Złote kokilki z mięsem

Składniki

  • 8 średnich żółtych patisonów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 trójkąciki serka topionego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i mielonej słodkiej papryki
  • sól (najlepiej ziołowa)
  • mielony czarny pieprz
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Dynia z kuskusem
Dynia z kuskusem123RF/PICSEL

Kuskus z piekarnika

Składniki

  • 1 większa dynia zwyczajna lub masłowa albo 2 dynie hokkaido
  • 2 małe ugotowane piersi z kurczaka lub ugotowany kawałek filetu z indyka (ok. 40 dag)
  • 1 szkl. kaszy kuskus lub bulgur
  • 8-10 małych pomidorków
  • 1 mała cebulka szalotka
  • po 2 łyżki startego parmezanu i twardego żółtego sera
  • oliwa lub masło klarowane
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zielenina do posypania
4-5 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?