Reklama

Reklama

Nadziewane dynie i patisony

Łatwe i wyjątkowo efektowne dania!

Ryżowy kociołek

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 1 średnia dynia zwyczajna
  • 40 dag upieczonego mięsa z kurczaka
  • 2 szkl. ugotowanego na półtwardo ryżu
  • po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
  • 1/2 szkl. orzechów pekan
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: szałwii, majeranku, bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • po szczypcie mielonego estragonu i otartego majeranku
  • sos sojowy
  • pieprz
  • bulion drobiowy lub warzywny

Sposób przygotowania

1. Dynię wyszoruj, odetnij czubek z ogonkiem, wydrąż miąższ. Pokrój go w drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Stop 1 łyżkę masła, wrzuć miąższ dyni i czosnek. Duś 10 minut. 

2. Duszoną dynię zmiksuj. Mięso i papryki pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z ziołami świeżymi i mielonymi, dopraw sosem sojowym i pieprzem. 1/3 farszu wymieszaj z mięsem i orzechami.

3. Mus dyniowy oraz papryki dodaj do pozostałego ryżu, wymieszaj i nałóż do wydrążonej dyni. Dołóż ryżowy farsz z mięsem. Resztę masła stop, polej farsz. Przykryj odkrojonym czubkiem.  

4. Dynię z nadzieniem włóż do formy, podlej bulionem i piecz 60-65 minut w 180°C. W trakcie pieczenia polewaj dynię powstającym sosem. Podaj pokrojoną na porcje (jak tort).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje