Nadziewane dynie i patisony
Łatwe i wyjątkowo efektowne dania!
Ryżowy kociołek
Sposób przygotowania
1. Dynię wyszoruj, odetnij czubek z ogonkiem, wydrąż miąższ. Pokrój go w drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Stop 1 łyżkę masła, wrzuć miąższ dyni i czosnek. Duś 10 minut.
2. Duszoną dynię zmiksuj. Mięso i papryki pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z ziołami świeżymi i mielonymi, dopraw sosem sojowym i pieprzem. 1/3 farszu wymieszaj z mięsem i orzechami.
3. Mus dyniowy oraz papryki dodaj do pozostałego ryżu, wymieszaj i nałóż do wydrążonej dyni. Dołóż ryżowy farsz z mięsem. Resztę masła stop, polej farsz. Przykryj odkrojonym czubkiem.
4. Dynię z nadzieniem włóż do formy, podlej bulionem i piecz 60-65 minut w 180°C. W trakcie pieczenia polewaj dynię powstającym sosem. Podaj pokrojoną na porcje (jak tort).
Piżmowe łódki z kurkami
Sposób przygotowania
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj go cienką warstwą oliwy. Resztę oliwy wymieszaj z kminkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dynie umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ i posmaruj oliwą. Ułóż na blasze, piecz ok. 35 minut.
2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię. Praż 3-4 minuty, a gdy zacznie pachnieć, dodaj 3/4 łyżki klarowanego masła i wlej połowę gorącego bulionu. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, dolewając ew. bulionu, aż kasza zmięknie. Domieszaj masło orzechowe. Kurki podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą. Nadzienie nałóż do upieczonych dyniowych łódek. Piecz 10 minut.
Złote kokilki z mięsem
Sposób przygotowania
1. Patisony umyj, odetnij wierzchy. Wydrąż miąższ i posiekaj go albo grubo zetrzyj.
2. Do mięsa mielonego dodaj musztardę, tymianek, kurkumę i mieloną paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, włóż doprawione mięso, smaż 5 minut. Dodaj miąższ z patisonów i pokrojone serki. Podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuszczą. Przełóż na talerz.
3. Seler i paprykę drobno pokrój. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa. Smaż, aż się zeszklą. Czosnek obierz, posiekaj, nałóż do patisonów.
4. Podsmażone mięso wymieszaj z selerem, papryką i natką. Podziel na porcje i nafaszeruj wydrążone patisony. Przykryj odciętymi wierzchami, włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem, przykryj folią. Piecz 30 minut w 180°C, ew. podlewając wodą lub bulionem.
Kuskus z piekarnika
Sposób przygotowania
1. Dynie wyszoruj i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż środek tak, by pozostały ścianki o grubości ok. 1 cm. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Cebulkę obierz i posiekaj. Skrop 1 łyżeczką oliwy, przemieszaj. Razem z pokrojonym miąższem włóż do wydrążonych dyni. Posmaruj je 1 łyżką oliwy i oprósz solą. Piecz 30 minut w 190°C.
2. Przygotuj kuskus: przepłucz go, osącz, wsyp do miski. Zalej wrzątkiem (tylko tyle, by zakrył kaszę). Odczekaj, aż woda wsiąknie i ew. dolewaj po 2 łyżki wrzątku, aż kuskus zmięknie. Dopóki jest gorący, domieszaj 2 łyżki oliwy, parmezan, zioła i szczyptę pieprzu.
3. Mięso pokrój, wymieszaj z kaszą, pomidorkami, upieczoną dynią z cebulką. Nafaszeruj połówki dyni. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Posyp żółtym serem i zieleniną.