Nadziewane morele
Polecamy przepis na nadziewane morele.
Składniki
Przepis na 20 sztuk
- 25 g mielonych migdałów
- ½ pomarańczy z ekologicznej uprawy
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g błyskawicznej kaszki kuskus
- 20 suszonych moreli
- 3 łyżki siekanych pistacji
Przygotowanie
Czas przygotowania: 40 minut. Jedna sztuka to 35 kcal, 1 g białka, 1 g tłuszczu, 4 g węglowodanów
1. Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zaczną pachnieć. Odstawiamy na talerzu na bok.
2. Pomarańczę myjemy gorącą wodą, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 60 ml soku pomarańczowego mieszamy z miodem i kaszką kuskus, odstawiamy na około 15 minut do napęcznienia.
3. Prażone migdały, skórkę pomarańczową i kuskus z sokiem pomarańczowym miksujemy, aby uzyskać gładką masę.
4. Morele nacinamy wzdłuż i napełniamy masą. Nadzienie posypujemy pistacjami.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny