Nadziewane muszle
Gotowe w godzinę.
Składniki:
- 30 dag makaronu conchiglioni, czyli duże muszle
- 30 dag sera ricotta
- 40 dag świeżego szpinaku
- 15 dag sera pleśniowego
- 5 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak umyj, liście porwij i podduś na maśle. 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, dodaj do szpinaku. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podgrzej 10 minut, by odparować nadmiar wody. Zdejmij z ognia, dodaj ricottę, pokruszony ser pleśniowy i bazylię. Ewentualnie posól do smaku, wymieszaj.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Duś na 2 łyżkach oliwy z ząbkiem czosnku i szczyptą soli, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko i zmiksuj z oregano. Dopraw do smaku.
3. Makaron ugotuj al dente. Muszle napełnij masą serową. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Polej sosem pomidorowym i posyp serem. Zapiekaj około 20 minut w 180ºC.