Nadziewane muszle

Gotowe w godzinę.

Składniki:

  • 30 dag makaronu conchiglioni, czyli duże muszle
  • 30 dag sera ricotta
  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 5 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak umyj, liście porwij i podduś na maśle. 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, dodaj do szpinaku. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podgrzej 10 minut, by odparować nadmiar wody. Zdejmij z ognia, dodaj ricottę, pokruszony ser pleśniowy i bazylię. Ewentualnie posól do smaku, wymieszaj.

Reklama

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Duś na 2 łyżkach oliwy z ząbkiem czosnku i szczyptą soli, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko i zmiksuj z oregano. Dopraw do smaku.

3. Makaron ugotuj al dente. Muszle napełnij masą serową. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Polej sosem pomidorowym i posyp serem. Zapiekaj około 20 minut w 180ºC.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje