Nadziewane muszle
Makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym to wbrew pozorom bardzo konkretny, solidny i sycący posiłek. Można je zaserwować zamiast typowego drugiego dania, by nieco zaskoczyć domowników.

Składniki
- 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
- 1 puszka pomidorów
- 1 opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 200 g żółtego sera
- 2-3 pieczarki
- 1 marchewka
- olej do smażenia
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2-3 pomidory
- dowolna zielenina do dekoracji
1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły.3. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy.4. Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 5. Muszle nadziewamy farszem, ustawiamy na plastrach pomidorów, obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Upieczone wykładamy na talerze wraz z pomidorami ze spodu i dekorujemy ulubioną zieleniną.