Reklama

Reklama

Nadziewane muszle

Makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym to wbrew pozorom bardzo konkretny, solidny i sycący posiłek. Można je zaserwować zamiast typowego drugiego dania, by nieco zaskoczyć domowników.

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 200 g żółtego sera
  • 2-3 pieczarki
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 2-3 pomidory
  • dowolna zielenina do dekoracji

1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa się nie przypaliły.

3. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy wszystko razem, dodajemy mięso mielone, przyprawy, zmiksowane pomidory z puszki i przecier. Mieszamy i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy.

4. Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

5. Muszle nadziewamy farszem, ustawiamy na plastrach pomidorów, obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Upieczone wykładamy na talerze wraz z pomidorami ze spodu i dekorujemy ulubioną zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje