Składniki na 4 porcje: - 4 mączyste ziemniaki, - 300 g pieczarek, - 250 g pomidorków koktajlowych, - 2 cebule, - 100 g wędzonego boczku, - łyżka oleju, - słoik kurek, - łyżka mąki, - 200 g śmietany, - 200 ml bulionu warzywnego, - sól, pieprz, - zielona pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki dobrze wymyć, zawinąć w folię aluminiową i piec 1,5 godziny w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Pieczarki i pomidorki poprzekrawać na pół. Cebulę obrać i pokroić w kawałki. Boczek pokroić w paseczki. Boczek smażyć na patelni przez ok 3 minuty pod koniec dodać pomidorki, przesmażyć minutę i wszystko zdjąć z patelni. Następnie przesmażyć cebulę i pieczarki, dodać osączone kurki. Posypać mąką i zalać śmietaną. Zagotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion. Wmieszać pomidory z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki odwijać z folii, przekrawać i polewać przygotowanym ragout. Dekorować pietruszką. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal