Reklama

Reklama

Nadziewany kurczak

Dzięki pachnącym lasem dodatkom drób staje się bardziej wyrazisty i zmienia się w dania, za którymi tęskniliśmy cały rok. Korzystajmy zatem z sezonu na grzyby, ile tylko się da!

Tuszka z jajkiem i podgrzybkami

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,6 kg)
  • po 20 dag podgrzybków i pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 8 małych jajek (najlepiej przepiórczych)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól l pieprz
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj. Tuszkę ułóż grzbietem do góry. Natnij ją wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Potem delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Grubo zmiel je w maszynce. 

2. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wystudź je i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz. Paprykę oczyść. Oba warzywa opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, potnij na kawałeczki. 

3. Grzyby oczyść, pokrój w plastry. Smaż je 5 minut wraz z cebulą na oleju. Dorzuć resztę warzyw. Duś 5 minut. Wystudź. Zmielone mięso połącz ze składnikami z patelni i musztardą. 

4. Do farszu dodaj pozostałe jajka oraz sól i pieprz. Rozsmaruj go na skórze. Rozłóż jajka na twardo. Uformuj tuszkę. Zszyj ją. Posmaruj śmietaną ze słodką papryką. Piecz 75 minut w 190°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje