Nadziewany kurczak
Dzięki pachnącym lasem dodatkom drób staje się bardziej wyrazisty i zmienia się w dania, za którymi tęskniliśmy cały rok. Korzystajmy zatem z sezonu na grzyby, ile tylko się da!

Tuszka z jajkiem i podgrzybkami
Składniki
- 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,6 kg)
- po 20 dag podgrzybków i pieczarek
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 8 małych jajek (najlepiej przepiórczych)
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól l pieprz
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj. Tuszkę ułóż grzbietem do góry. Natnij ją wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Potem delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Grubo zmiel je w maszynce. 2. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wystudź je i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz. Paprykę oczyść. Oba warzywa opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, potnij na kawałeczki. 3. Grzyby oczyść, pokrój w plastry. Smaż je 5 minut wraz z cebulą na oleju. Dorzuć resztę warzyw. Duś 5 minut. Wystudź. Zmielone mięso połącz ze składnikami z patelni i musztardą. 4. Do farszu dodaj pozostałe jajka oraz sól i pieprz. Rozsmaruj go na skórze. Rozłóż jajka na twardo. Uformuj tuszkę. Zszyj ją. Posmaruj śmietaną ze słodką papryką. Piecz 75 minut w 190°C.

Pakowaniec po myśliwsku
Składniki
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg)
- 40 dag leśnych grzybów (ew. pieczarek)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- suszony tymianek
- 1 cała główka czosnku
- olej do smażenia i skropienia
Sposób przygotowania
1. Leśne grzyby oczyść. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i papryką. Posmaruj olejem i odłóż na 30-40 minut. 2. Cebulę obierz, posiekaj. Połowę grzybów potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij. Dołóż rozdrobnione grzyby i smaż 5 minut. Główkę czosnku oczyść, potnij w grubsze plasterki. 3. Gdy grzyby ostygną, wymieszaj je z kaszą. Do tego wbij jajko. Domieszaj mielone orzechy. Farsz przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 4. Kurczaka napełnij nadzieniem. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Obłóż resztą grzybów oraz plasterkami czosnku. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny.

Galantyna z borowikami
Składniki
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
- 30 dag fileta z indyka
- 10 dag wątróbek drobiowych
- 20 dag borowików
- po 4 łyżki zielonych i czarnych oliwek
- 4 szalotki
- 3 łyżki koniaku lub wódki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- sól
- pieprz
- suszony tymianek i majeranek
- 3 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania
1. Kurczaka ułóż grzbietem do góry. Natnij wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Kajzerkę namocz w wodzie. Grzyby oczyść, pokrój na kawałeczki, smaż 5 minut na 1 łyżce masła. Oliwki zielone posiekaj, czarne pozostaw w całości. Czosnek obierz, posiekaj. Skórę natrzyj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i ziołami. Wątróbki wymocz, osącz, oczyść i podsmaż na 1 łyżce masła. Szalotki obierz, posiekaj. Mięso kurczaka oraz filet z indyka zmiel z wątróbkami oraz odciśniętą bułeczką. 2. Do mięsnej masy wbij jajko. Dodaj szalotki, grzyby, posiekane i całe oliwki. Dolej koniak. Przypraw. Skórę kurczaka posmaruj farszem. Uformuj tuszkę, zszyj ją. Posmaruj resztą masła. Piecz 1 godzinę w 190°C.