Nadziewany kurczak
Dzięki pachnącym lasem dodatkom drób staje się bardziej wyrazisty i zmienia się w dania, za którymi tęskniliśmy cały rok. Korzystajmy zatem z sezonu na grzyby, ile tylko się da!
Tuszka z jajkiem i podgrzybkami
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj. Tuszkę ułóż grzbietem do góry. Natnij ją wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Potem delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Grubo zmiel je w maszynce.
2. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wystudź je i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz. Paprykę oczyść. Oba warzywa opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, potnij na kawałeczki.
3. Grzyby oczyść, pokrój w plastry. Smaż je 5 minut wraz z cebulą na oleju. Dorzuć resztę warzyw. Duś 5 minut. Wystudź. Zmielone mięso połącz ze składnikami z patelni i musztardą.
4. Do farszu dodaj pozostałe jajka oraz sól i pieprz. Rozsmaruj go na skórze. Rozłóż jajka na twardo. Uformuj tuszkę. Zszyj ją. Posmaruj śmietaną ze słodką papryką. Piecz 75 minut w 190°C.
Pakowaniec po myśliwsku
Sposób przygotowania
1. Leśne grzyby oczyść. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i papryką. Posmaruj olejem i odłóż na 30-40 minut.
2. Cebulę obierz, posiekaj. Połowę grzybów potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij. Dołóż rozdrobnione grzyby i smaż 5 minut. Główkę czosnku oczyść, potnij w grubsze plasterki.
3. Gdy grzyby ostygną, wymieszaj je z kaszą. Do tego wbij jajko. Domieszaj mielone orzechy. Farsz przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Kurczaka napełnij nadzieniem. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Obłóż resztą grzybów oraz plasterkami czosnku. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny.
Galantyna z borowikami
Sposób przygotowania
1. Kurczaka ułóż grzbietem do góry. Natnij wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Kajzerkę namocz w wodzie. Grzyby oczyść, pokrój na kawałeczki, smaż 5 minut na 1 łyżce masła. Oliwki zielone posiekaj, czarne pozostaw w całości. Czosnek obierz, posiekaj. Skórę natrzyj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i ziołami. Wątróbki wymocz, osącz, oczyść i podsmaż na 1 łyżce masła. Szalotki obierz, posiekaj. Mięso kurczaka oraz filet z indyka zmiel z wątróbkami oraz odciśniętą bułeczką.
2. Do mięsnej masy wbij jajko. Dodaj szalotki, grzyby, posiekane i całe oliwki. Dolej koniak. Przypraw. Skórę kurczaka posmaruj farszem. Uformuj tuszkę, zszyj ją. Posmaruj resztą masła. Piecz 1 godzinę w 190°C.