Reklama

Reklama

Najłatwiejsze torciki

Wypieki z soczystymi owocami w kolorze słońca cieszą oczy wyglądem i podniebienie smakiem. Upieczesz je bez trudu i nie zajmie ci to wiele czasu.

Migdałowy na cieście piaskowym

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 brzoskwinie

Składniki - krem

  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 50 dag mascarpone
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szkl. posiekanych migdałów
  • 4 nektarynki

Sposób przygotowania

1. Blaty: brzoskwinie umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze utrzyj. Dołóż brzoskwinie. Tortownicę (śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je 50 min w 175 st. C. Ciasto wyjmij, wystudź. Ostrym nożem rozetnij na 3 placki. 

2. Krem: śmietanę ubij z cukrem pudrem. Porcjami dodaj mascarpone i likier, ciągle ubijając. Krem schładzaj 30 minut. Posiekane migdały zrumień. Placki przełóż kremem. Posmaruj też bok i wierzch tortu. Bok tortu obsyp posiekanymi migdałami. Na wierzchu ułóż nektarynki pokrojone na cząstki. 

Reklama

Biszkoptowy z musem

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki

  • 1 i 1/2 kg moreli
  • 1 kiść winogron
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1/3 szkl. soku morelowego
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując cukier, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Przelej do formy (śr. 22 cm). Piecz 40 minut w 175 st. C. Wystudź. 

2. Owoce umyj, odłóż winogrona i połowę moreli. Pozostałe morele rozetnij, usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka. Zasyp cukrem, rozgotuj. Zmiksuj. Proszek budyniowy wymieszaj z sokiem, wlej do musu. Gotuj do zgęstnienia. Biszkopt rozetnij na 3 placki. Przełóż je masą. Posmaruj też wierzch. Na torcie ułóż winogrona i pozostałe morele pokrojone na cząstki. Chłodź 3 godz. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje