Koniec z nudną jajecznicą na śniadanie. Menemen to poezja smaków i aromatów
Chcąc przygotować szybkie, sycące i zdrowe śniadanie, wiele osób decyduje się na jajecznicę. I choć taki posiłek jest bardzo smaczny, to czasami warto wzbogacić go o dodatkowe składniki i przyprawy. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, wypróbuj przepis na menemen, czyli oryginalną, popularną turecką potrawę.
Menemen to tradycyjne, tureckie danie, jadane zazwyczaj na śniadanie. Składa się ono rzecz jasna z jajek, pomidorów, papryki, oliwy, sera typu parmezan, cebuli i przypraw. Menemen warto jeść nie tylko z uwagi na doskonały smak, ale także dlatego, że jest on bardzo zdrowy.
Co ciekawe - nazwa menemen pochodzi od nazwy małej miejscowości w prowincji Izmir, a sama potrawa często porównywana jest do doskonale znanej i lubianej szakszuki.
Menemen na śniadanie - składniki
Do przygotowania dania potrzebujemy następujących składników:
- 5 jajek,
- 2 dojrzałe pomidory lub pomidory z puszki,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- czarny pieprz mielony,
- mielona papryka słodka,
- szczypta chili,
- ser typu parmezan.
Menemen na śniadanie - przepis
Na patelnię wlewamy oliwę i po jej rozgrzaniu dodajemy posiekaną w piórka cebulę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy na paseczki, pozbywając się wcześniej gniazda nasiennego i białych błonek.
Zobacz również:
Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory oraz pokrojoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka minut. Gdy warzywa na patelni będą lekko zrumienione, dodajemy sól, pieprz, odrobinę chili, paprykę mieloną słodką i wszystko ponownie mieszamy.
Na patelnię z warzywami wbijamy jajka i mieszamy je z wszystkimi składnikami. Gdy jajka się zetną, posypujemy całość odrobiną sera typu parmezan. Gotowe!