Reklama

Reklama

Najlepsza zupa pomidorowa

Gdy zapytamy dzieci o ulubioną zupę, szybko zauważymy, że główna rozgrywka dotyczyć będzie pomidorowej i ogórkowej. Ale najprawdopodobniej wygra pomidorowa. Przedstawiamy przepis, który przywołuje niezapomniane smaki dzieciństwa.

Składniki

  • 300 g wołowiny (np. rozbratel)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 pomidory
  • 1 tacka włoszczyzny
  • 1 łodyga kopru ogrodowego z kwiatostanem (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • Dowolny makaron (np. nitki)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, oliwa, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, szczypta cukru, bazylia suszona
  • dowolna zielenina do dekoracji
  • garść startego sera

1. Rozbratel oczyszczamy, wkładamy go garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy. 

2. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do garnka, w którym gotuje się mięso.

3. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy na jednolitą masę. 

4. W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy.

5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane pomidory, podgrzewamy wszystko razem.

6. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z wywaru i kroimy drobno. Wywar przecedzamy (warzywa wykorzystamy np. do klasycznej sałatki).

7. Dodajemy do wywaru podsmażoną zawartość patelni oraz mięsne kawałki, przyprawiamy zupę i gotujemy wszystko razem ok. 15-20 min.

8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupą, obficie posypujemy zieleniną  startym serem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje