Reklama

Reklama

Najlepsze bułeczki z owocami

Tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Najlepiej smakują w towarzystwie kawy!

Puszyste brioszki ze śliwkami

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 12 śliwek, np. węgierek
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 op. (7 g) drożdży suszonych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2/3 szkl. + 2 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
  • 12 łyżek lodów waniliowych

Sposób przygotowania

1. Śliwki umyj i wypestkuj. Płatki zmiel na mąkę w młynku do kawy. Podgrzej 2/3 szkl. mleka, włóż masło, rozpuść. Wymieszaj obie mąki, suszone drożdże, cukier i cukier z wanilią oraz sól. 

2. Cienkim strumieniem wlej mleko. Wbij 1 całe jajko i dodaj żółtko. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 

3. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 12 kawałków. Każdy rozpłaszcz, połóż śliwkę, oblep ją ciastem. Bułeczki ułóż ściśle (łączeniem do dołu) w foremce wyłożonej pergaminem. 

4. Pozostałe jajko roztrzep z 2 łyżkami mleka, posmaruj nim brioszki w formie. Piecz 25-30 minut w 200 st. Wyjmij, a gdy ostygną, posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje