Najlepsze bułeczki z owocami

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Puszyste brioszki ze śliwkami

Składniki

  • 12 śliwek, np. węgierek
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 op. (7 g) drożdży suszonych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2/3 szkl. + 2 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
  • 12 łyżek lodów waniliowych
12 porcji

Sposób przygotowania

Kołacze z owocami
Kołacze z owocami123RF/PICSEL

Kołaczyki morawskie

Składniki

- ciasto

  • 3 szkl. mąki pszennej q4 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18 proc. (w temp. pokojowej)
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki mleka qszczypta soli
  • 1 jajko

- kruszonka

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 kostki (5 dag) masła
  • 1/4 szkl. cukru q4 łyżki posiekanych płatków migdałowych;
  • Dżem: 2 szkl. wiśni lub śliwek, 4 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki rumu
14 sztuk

Sposób przygotowania

Jagodzianki
Jagodzianki123RF/PICSEL

Kokosowe jagodzianki

Składniki

  • 30 dag borówek lub jagód leśnych
  • po 1 i 1/2 szkl. mąki kokosowej i mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mleka kokosowego + 4 łyżki wody
  • 5 łyżek oleju (najlepiej z pestek winogron)
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania;

- dekoracja

  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • 20 dag mieszanych drobnych owoców (np. malin, porzeczek, borówek)

- kruszonka

  • po 1/3 szkl. mąki kokosowej i wiórków kokosowych
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
12 sztuk
Roladki z wiśniami
Roladki z wiśniami123RF/PICSEL

Wiśniowe roladki

Składniki

  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 20 dag naturalnego serka kremowego do smarowania
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 1 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

- dekoracja

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
20 sztuk

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie z owocami
Ciasto francuskie z owocami123RF/PICSEL

Francuskie marcepanki

Składniki

  • 2 szkl. malin
  • 2 duże opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżka masła orzechowego (ew. kremu orzechowego typu nutella)
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów, np. laskowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Drożdżówka z owocami
Drożdżówka z owocami123RF/PICSEL

Drożdżowe ślimaki

Składniki

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju qszczypta soli

- nadzienie

  • 40 dag borówek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta suszonego tymianku
  • ew. 1-2 gwiazdki anyżu
  • 5 dag (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
9 porcji

Sposób przygotowania

Naj
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na