Najlepsze bułeczki z owocami
Tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Najlepiej smakują w towarzystwie kawy!
Puszyste brioszki ze śliwkami
Sposób przygotowania
1. Śliwki umyj i wypestkuj. Płatki zmiel na mąkę w młynku do kawy. Podgrzej 2/3 szkl. mleka, włóż masło, rozpuść. Wymieszaj obie mąki, suszone drożdże, cukier i cukier z wanilią oraz sól.
2. Cienkim strumieniem wlej mleko. Wbij 1 całe jajko i dodaj żółtko. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
3. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 12 kawałków. Każdy rozpłaszcz, połóż śliwkę, oblep ją ciastem. Bułeczki ułóż ściśle (łączeniem do dołu) w foremce wyłożonej pergaminem.
4. Pozostałe jajko roztrzep z 2 łyżkami mleka, posmaruj nim brioszki w formie. Piecz 25-30 minut w 200 st. Wyjmij, a gdy ostygną, posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami.
Kołaczyki morawskie
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozkrusz, wsyp 1 łyżkę cukru, ucieraj, aż staną się płynne. Domieszaj 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Masło stop, ostudź. 1 jajko utrzyj z resztą cukru. Połącz z masłem, zaczynem, przetartymi żółtkami, mlekiem i śmietaną. Domieszaj mąkę przesianą z solą. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę, by wyrosło. Składniki kruszonki wymieszaj, zagnieć, wstaw do lodówki.
2. Dżem: wiśnie lub śliwki umyj, wypestkuj. Wsyp cukier, podgrzewaj, aż owoce się rozgotują. Wlej rum, gotuj dżem, aż zgęstnieje, ostudź.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Podziel na 14 kulek. Każdą lekko spłaszcz w dłoniach i zrób pośrodku zagłębienie. Włóż w nie po porcji zimnego dżemu i posyp kruszonką. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. Ostudź w otwartym piekarniku.
Kokosowe jagodzianki
1. Przygotuj zaczyn: lekko podgrzej mleko z wodą. Dodaj pokruszone drożdże, mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę cukru. Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
2. Mąki przesiej przez sitko. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru na jasną masę. Delikatnie domieszaj ją do mąki, połącz z zaczynem i olejem. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Białka ubij z solą, domieszaj do ciasta. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia (na ok. 45 minut). Owoce przebierz, opłucz, dokładnie osusz - najlepiej, wysypując je na ręcznik papierowy.
3. Podziel ciasto na 12 kulek. Każdą spłaszcz w dłoniach, na środek nałóż porcję owoców, zlep, formując bułeczkę. Ułóż je na blasze, zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki rozetrzyj w palcach. Bułki posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp kruszonką. Piecz 30 minut w 180 st.
Wiśniowe roladki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło utrzyj z serkiem na gładką masę.Dodaj cukier puder, esencję oraz mąkę z solą. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.
2 . Nadzienie: wiśnie włóż do rondelka. Dodaj miód i mieszając, podgrzewaj ok.7 minut. Masło stop, wymieszaj z cynamonem. Skrop wiśnie,przemieszaj. Nadzienie ostudź.
3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt koła (na grubość ok. 3 mm) i pokrój na 10 trójkątów (tak jak tort). Rozłóż nadzienie i zwiń trójkąty w mini roladki. Posmaruj
Francuskie marcepanki
Sposób przygotowania
1. Maliny przebierz, opłucz i osusz. Włóż do miseczki i lekko rozgnieć je widelcem. Dosyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj. Marcepan drobno posiekaj. Wymieszaj z orzechami, masłem orzechowym oraz cukrem.
2. Ciasto rozwiń na blacie. Każdy płat potnij na 12 takich samych prostokątów (jeśli wolisz inny kształt bułeczek, możesz wyciąć np. kółka albo romby - ważne, by były jednakowej wielkości.
3. Połowę prostokątów rozłóż na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Posmaruj masą orzechowo- -marcepanową, a na niej rozłóż po 1 łyżce malin (nadzienie rozkładaj tak, by brzegi ciasta pozostały wolne). Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem. Posmaruj nim brzegi ciasta. Pozostałe prostokąty ponacinaj nożem albo radełkiem tak, by po upieczeniu powstały dziurki. Połóż je na nadzieniu i dokładnie sklej brzegi ze spodnimi częściami bułek.
4. Wierzch posmaruj pozostałym rozmąconym jajkiem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Piecz na rumiano, ok. 20 minut. Bułeczki wystudź na kratce kuchennej.
Drożdżowe ślimaki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki oraz połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Pozostałą mąkę przesiej, domieszaj sól i zaczyn.
2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od dłoni oraz ścianek naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
3. Nadzienie: borówki umyj, wsyp do garnka, dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź ją (ew. wyjmij anyż). Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt.
4. Ciasto posmaruj masą, zwiń, pokrój na kawałki o szer. ok. 4 cm. Ułóż je luźno w tortownicy wyłożonej pergaminem (przecięciem do góry). Odstaw na 20 minut. Piecz 40 minut w 180 st. Podawaj np. z sosem waniliowym.