Reklama

Reklama

Najlepsze kanapki na gorąco

Przyjemnie chrupiące i pożywne kanapki podawane na ciepło świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Zwłaszcza, kiedy za oknem jest zimno i nieprzyjemnie.

Pajdy obłożone kurkami

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 1 szalotka
  • 6 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 op. serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 6 kromek wiejskiego chleba
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kurki dokładnie oczyść. Wrzuć na posolony wrzątek. Kiedy woda ponownie zawrze, odcedź je, dobrze osącz i przestudź. Potem większe grzybki pokrój na  kawałki, małe pozostaw w całości. Szalotkę obierz, posiekaj. Masło rozgrzej. Zeszklij na nim szalotkę. Dołóż kurki i smaż je ok. 10 minut, aż będą miękkie.

Reklama

2. Plasterki boczku przekrój wzdłuż, wysmaż na suchej patelni. Zdejmij. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumień chleb. Kurki przypraw solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmaruj serkiem. Obłóż kurkami i boczkiem. Posyp gałązkami tymianku porwanymi na kawałeczki.

Rada kucharza: by szybko oczyścić kurki, posyp je solą, zalej wrzątkiem i przemieszaj. Po 10-15 sekundach cały piasek z grzybów opadnie na dno miseczki.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje