Reklama

Reklama

Najlepsze kanapki na gorąco

Przyjemnie chrupiące i pożywne kanapki podawane na ciepło świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Zwłaszcza, kiedy za oknem jest zimno i nieprzyjemnie.

Pajdy obłożone kurkami

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 1 szalotka
  • 6 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 op. serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 6 kromek wiejskiego chleba
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kurki dokładnie oczyść. Wrzuć na posolony wrzątek. Kiedy woda ponownie zawrze, odcedź je, dobrze osącz i przestudź. Potem większe grzybki pokrój na  kawałki, małe pozostaw w całości. Szalotkę obierz, posiekaj. Masło rozgrzej. Zeszklij na nim szalotkę. Dołóż kurki i smaż je ok. 10 minut, aż będą miękkie.

2. Plasterki boczku przekrój wzdłuż, wysmaż na suchej patelni. Zdejmij. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumień chleb. Kurki przypraw solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmaruj serkiem. Obłóż kurkami i boczkiem. Posyp gałązkami tymianku porwanymi na kawałeczki.

Reklama

Rada kucharza: by szybko oczyścić kurki, posyp je solą, zalej wrzątkiem i przemieszaj. Po 10-15 sekundach cały piasek z grzybów opadnie na dno miseczki.


Łódeczki z klopsikami

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 ziemniak
  • 50 dag mielonej karkówki
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 6 podłużnych bułek (paluchów)
  • 6 korniszonów
  • po 6 łyżek keczupu i musztardy
  • sos tabasco
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • listki sałaty
  • oliwa
  • posiekana czerwona cebula i szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do  200 st. Brytfankę posmaruj oliwą. Ziemniak obierz, zetrzyj, wymieszaj z karkówką i wołowiną. Dłońmi uformuj 18 niewielkich kuleczek. Ułóż je na blasze. Posyp solą oraz pieprzem. Posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut.

2. Bułki głęboko natnij. Ułóż obok klopsików w połowie czasu pieczenia. Keczup przypraw na pikantnie sosem tabasco, a musztardę - sosem sojowym. Korniszony pokrój w plasterki. Bułki wyłóż sałatą. Napełnij klopsikami i ogórkami. Polej obydwoma sosami. Posyp  cebulką i szczypiorkiem.

Rada kucharza: formując klopsiki, dłonie posmaruj wodą albo olejem. Dzięki  temu masa mięsna nie będzie się do nich przyklejała.

Bagietki po pastersku

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 małe czerwone papryki
  • 1 mały bakłażan
  • 30 dag fety
  • 4 małe bagietki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

1. Papryki posmaruj 1 łyżką oliwy. Piecz 40-45 minut w 200 st. Wyjmij i przykryj folią aluminiową. Odstaw  na 25-30 minut. Bakłażan oczyść, pokrój w plasterki.  Posyp je solą i odłóż na ok.  10 minut. Kiedy puszczą sok, opłucz je i dobrze osusz.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z resztą oliwy. Posmaruj tym plasterki bakłażana. Piecz je na grillu lub smaż na patelni 12-15 minut, często obracając.

3. Papryki obierz ze skórki, oczyść, potnij w paski. Gorące warzywa posyp solą oraz pieprzem, przemieszaj. Bułki rozetnij. Na spodach ułóż gałązki koperku, warzywa i pokruszony ser. Przykryj wierzchami bagietek.

Burgery z nuggetsami

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 podwójny filety z kurczaka
  • 6 bułek z sezamem
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki, 1 jajko
  • po 1 i 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 2 i 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki stopionego masła
  • sól, pieprz
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 op. twarożku kanapkowego z ziołami
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

1. Filety pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Przemieszaj. Płatki grubo pokrusz. Mleko, mąkę i jajka zmiksuj. Posól. Kawałki mięsa zanurz w cieście. Obtocz w płatkach. Nuggetsy połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj masłem. Piecz 15 minut  w 200 st. Bułki rozetnij. Połóż na blasze po 7-8 minutach pieczenia mięsa.

2. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Nuggetsy porwij na połówki. Bułki posmaruj twarożkiem. Przełóż mięsem, cebulą i bazylią.

Rada kucharza: smarowanie nuggetsów ułatwi silikonowy pędzelek. Najwygodniejszy będzie ten z ruchomą końcówką, do nierównych powierzchni.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy