Najlepsze kiszone

Kiszone ogórki mają smak wyjątkowy. Nawet niejadki się na nie skuszą, a pamiętać trzeba, że kiszonki zawierają cały szereg pożytecznych dla organizmu składników.

Ogórki kiszone można wykorzystać jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej
Ogórki kiszone można wykorzystać jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej123RF/PICSEL

Są to przede wszystkim kultury bakterii, które korzystnie wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.

Zawarte w nich probiotyki zasiedlają nasze jelita, dzięki czemu chronią przed atakiem i namnażaniem się bakterii chorobotwórczych.  

O tej porze roku warto na co dzień spożywać ogórki małosolne, które możemy trzymać w kuchni w glinianym naczyniu.  

Z koeli na jesień i zimę najlepiej przygotować klasyczne ogórki kiszone, zamknięte szczelnie w słoikach. Są lekkostrawne, pomagają osobom, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej wagi, a także usuwają z organizmu szkodliwe toksyny.

Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców.

Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas