Najlepsze mielone

Nie ma lepszych kotletów mielonych niż te z naszego przepisu. Sprawdźcie sami!

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na około kwadrans. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek w drobną kosteczkę. Do dużej szklanej miski wkładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz oraz odciśnięta z nadmiaru wody bułkę. Całość mieszamy i wyrabiamy jak ciasto, do momentu, aż nie będzie kleiło się do dłoni.

Zasada jest prosta: im dłużej mieszamy i wygniatamy składniki, tym kotlety będą miały lepszą strukturę i smak. Kolejny krok to formowanie kotletów. Proponuję nie robić przesadnie dużych, będzie je łatwiej usmażyć, aspekt estetyczny też zyska. Uformowane kotlety warto delikatnie oprószyć kaszą manną (ewentualnie bułką tartą) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.

To bardzo ważne, bo jeśli położymy kotlety na niedostatecznie rozgrzanym tłuszczu, wypiją go i będziemy mieć ociekające olejem, niesmaczne mięso. Jeśli wolimy jednak duże kotlety, to po obsmażeniu z dwóch stron dobrze przełożyć je do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić na kwadrans do dobrze rozgrzanego piekarnika (temperatura 150 stopni). Kotlety będą dzięki temu miękkie, a my unikniemy długiego smażenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas