Najlepsze mielone
Od lat należą do ulubionych dań obiadowych Polaków, oczywiście zaraz za schabowymi. Jak je przygotowywać, by były najsmaczniejsze? Są na to niezawodne sposoby.

Składniki
- 300 gramów mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- ½ płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego czarnego pieprzu
- kasza manna (jako panierka)
- olej rzepakowy do smażenia
Czerstwą bułkę umieszczamy w miseczce, zalewamy chłodną wodą, pozostawiamy do namoczenia na 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy. Mięso umieszczamy w większej szklanej misce, wbijamy jajko, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz oraz odciśnięta z nadmiaru wody bułkę.
Całość mieszamy i ręczne wyrabiamy jak ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Cierpliwość popłaci, im dłużej mieszamy, łącząc składniki, tym kotlety będą miały lepszą strukturę, a nawet lepszy smak.
Z gotowej masy formujemy kotlety. Najlepiej średniej wielkości, duże są mniej praktyczne podczas smażenia.
Ulepione kotlety lekko oprószamy kaszą manną (ewentualnie bułką tartą) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (to warunek dobrego smaku!)
***Zobacz także***