Reklama

Reklama

Najlepsze mielone

Od lat należą do ulubionych dań obiadowych Polaków, oczywiście zaraz za schabowymi. Jak je przygotowywać, by były najsmaczniejsze? Są na to niezawodne sposoby.

Składniki

  • 300 gramów mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • ½ płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • kasza manna (jako panierka)
  • olej rzepakowy do smażenia

Czerstwą bułkę umieszczamy w miseczce, zalewamy chłodną wodą, pozostawiamy do namoczenia na 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy. Mięso umieszczamy w większej szklanej misce, wbijamy jajko, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz oraz odciśnięta z nadmiaru wody bułkę.

Reklama

Całość mieszamy i ręczne wyrabiamy jak ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Cierpliwość popłaci, im dłużej mieszamy, łącząc składniki, tym kotlety będą miały lepszą strukturę, a nawet lepszy smak. 

Z gotowej masy formujemy kotlety. Najlepiej średniej wielkości, duże są mniej praktyczne podczas smażenia.

Ulepione kotlety lekko oprószamy kaszą manną (ewentualnie bułką tartą) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (to warunek dobrego smaku!)

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje