Najlepsze przepisy na ciastka bez pieczenia

Chciałabyś przygotować pyszny deser, ale pieczenie nie jest twoją najlepszą stroną? Chcesz się popisać umiejętnościami, atu piekarnik szwankuje? Te przepisy są dla ciebie!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
Smacznego
 123RF/PICSEL

Kostki orzechowe

Składniki:

  • 300 g różnych orzechów (np. orzechy laskowe, włoskie, migdały)
  • 300 g kruchych ciastek
  • 175 g masła
  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 350 g śmietany
  • Olej do formy

Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i grubo posiekać. Ciastka pokruszyć. 150 g masła roztopić i dodać pokruszone ciastka. Formę (20x 20 cm) posmarować olejem, nałożyć masę docisnąć i odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę posiekać. Śmietanę i 25 g masła podgrzać w rondelku (nie gotować), dodać czekoladę, roztopić. Dodać orzechy, wymieszać. Masę również nałożyć do formy, wyrównać. Odstawić w chłodne miejsce na 1,5 godz. Pokroić gorącym nożem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Jeżyki czekoladowo-kokosowe

Składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 15 g tłuszczu kokosowego
  • 50 g płatków kokosowych
  • 100g kandyzowanej papai
  • 125 g płatków pszennych

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli razem z tłuszczem kokosowym. Płatki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, ewentualnie pokruszyć. Papaję pokroić w kostkę. Czekoladę wymieszać z płatkami, papają, kokosem. Mieszankę nakładać na papier do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 25 minut.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Kostki karmelowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 125 ml + 9 łyżek mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 375 g cukierków toffi
  • 280 g małych pianek Marshmallow
  • Olej do formy
  • Masło

Przygotowanie:
Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z wiórkami kokosowymi i dodać do masła. Dodać 125 ml mleka skondensowanego, wymieszać. Formę (21x30 cm) posmarować olejem. Masę nałożyć do formy, docisnąć, odstawić w chłodne miejsce. Toffi poprzekrawać. 9 łyżek mleka skondensowanego podgrzać, rozpuścić w nim toffi. Marshmallow pokroić ułożyć na spodzie z herbatników. Masą toffi jeszcze raz podgrzać i zalać nią pianki. Wstawić na 30 minut do lodówki, pokroić.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas