Reklama

Reklama

Najlepsze tarty i pizze z warzywami

Nie dość, że bardzo smaczne to sycące i pożywne. Umilą każdy dzień!

Torcik paprykowy na serowym spodzie

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - farsz

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 12 małych pomidorków
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 szkl. różyczek brokuła
  • 1/2 szkl. oliwek
  • po 3 łyżki posiekanych: grubego szczypioru i koperku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki ricotty i jogurtu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, sól, jogurt i ser. Wlej 5 łyżek zimnej wody, zagnieć ciasto. Owiń je folią, schładzaj 30 min. Rozwałkuj cienko. Plackiem wyłóż okrągłą formę o śr. 24 cm. 

2. Ciasto upiecz na złoto (15 minut w 180 st.). Paprykę oczyść, pokrój w paski. Podsmaż na 1 łyżeczce oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Brokuły ugotuj (ok. 5 minut) w osolonej wodzie, osącz. 

3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso. Smaż 8 minut. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, domieszaj paprykę, ostudź. Kukurydzę i oliwki osącz. 

4. Jajka połącz z ricottą i jogurtem. Przypraw solą i pieprzem. Do mięsa dołóż brokuły, kukurydzę, oliwki, pomidorki. Wlej masę jajeczną. Wymieszaj i wyłóż na spód. Piecz 40 minut w 180 st. Posyp zieleniną.

Reklama

Placek z jajkami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 op. gotowego ciasta na pizzę
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 2 pęczki małych marchewek
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku (lub ziół prowansalskich)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • garść szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Fasolkę oczyść. Marchewki oskrob, poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Warzywa opłucz i ugotuj na chrupiąco w małej ilości posolonej wody (ok. 10 minut). Osącz, ostudź. Mięso opłucz, osusz, pokrój w małą kosteczkę. Przełóż do miski. Dodaj tymianek, 2 łyżki oleju, paprykę mieloną oraz po 1/3 łyżeczki pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj, odstaw na 10 minut. 

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso. Usmaż na rumiano (ok. 8 minut), ostudź. Żółtko rozmąć z mlekiem. Szpinak i natkę opłucz. Natkę posiekaj. 

3. Ciasto rozwiń, przełóż do kwadratowej formy, formując nieco wyższe brzegi. Posmaruj je żółtkiem. Na spodzie rozłóż mięso, fasolkę, marchew. Piecz 15 minut w 190 st. Na pizzy ułóż pomidorki. Na wierzch wbij jajka. Piecz 10 minut, aż białka się zetną (żółtka powinny być płynne). Posyp zieleniną.

Wytrawny serniczek

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • masło do formy

Składniki - nadzienie

  • 50 dag wędzonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie (20 dag) sera mascarpone
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: do mąki dodaj sól i pokrojone masło. Siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż żółtka. Zagnieć rękoma ciasto, zrób z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Schowaj do lodówki na około 30 minut. 

2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Formę na tartę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę, ponakłuwaj gęsto widelcem. Wstaw do piekarnika, piecz na złoto 15 minut. Wyjmij, przestudź. 

3. Twaróg zmiel dwukrotnie. Zmiksuj z jajkami oraz serem mascarpone. Dodaj bazylię. Przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Masę dobrze wymieszaj i przełóż na podpieczony spód. Pomidorki umyj (nie odrywaj szypułek). Rozłóż je na serniczku (szypułkami do góry), lekko wciskając do masy. Piecz 30 minut w 170 st. Ostudź i dobrze schłodź.

Quiche z kabaczkiem

Składniki

  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1 jajko
  • po 1/2 łyżeczki soli i proszku do pieczenia;

Składniki - nadzienie

  • 1 kabaczek
  • 1 pęczek dymek ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 1 szkl. śmietany kremówki 36-proc.
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. drobno startego sera typu parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Spód: na stolnicę wysyp mąki. Dodaj pokrojone masło. Siekaj, aż zrobią się grudki. Wbij jajko, dodaj sól i proszek. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i plackiem wylep spód oraz brzeg formy na tartę. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Kabaczek umyj, obierz, pokrój w kostkę. Bazylię opłucz, posiekaj. Dymki oczyść. Osobno posiekaj szczypior i cebulki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj kabaczek. Przypraw do smaku, smaż 5 minut. Ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 minut. Przestudź. 

3. Jajka zmiksuj ze śmietaną. Domieszaj kabaczek, bazylię, szczypiorek, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Przełóż ma spód. Rozłóż pomidory. Piecz 50 minut.

Jarzynowa rozetka

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (okrągłego)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 30 dag sera ricottaq
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc.
  • 5 łyżek drobno startego sera typu parmezan
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła i kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ser ricotta przełóż na gęste sitko i pozostaw na godzinę, by ociekł z nadmiaru wody. Warzywa umyj i oczyść (cukinie pozostaw ze skórką). Zarówno marchew, jak i cukinie pokrój wzdłuż w cienkie, długie plasterki (najłatwiej zrobisz to obieraczką do ziemniaków). 

2. Osączoną ricottę przełóż do miski. Dodaj do niej śmietanę i starty ser. Wbij jajko. Dosyp sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

3. Ciastem francuskim wylep spód i brzegi formy na tartę. Ponakłuwaj je gęsto widelcem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Następnie, zaczynając od środka, układaj pionowo plasterki cukinii i marchewki (tak, by utworzyły kolorową rozetkę). Plasterki lekko wciskaj w serową masę. Piecz 60 minut w 180 st. (pod koniec ew. przykryj placek folią aluminiową). Udekoruj.




Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy