Reklama

Reklama

Najlepsze tarty i pizze z warzywami

Nie dość, że bardzo smaczne to sycące i pożywne. Umilą każdy dzień!

Torcik paprykowy na serowym spodzie

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - farsz

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 12 małych pomidorków
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 szkl. różyczek brokuła
  • 1/2 szkl. oliwek
  • po 3 łyżki posiekanych: grubego szczypioru i koperku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki ricotty i jogurtu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, sól, jogurt i ser. Wlej 5 łyżek zimnej wody, zagnieć ciasto. Owiń je folią, schładzaj 30 min. Rozwałkuj cienko. Plackiem wyłóż okrągłą formę o śr. 24 cm. 

2. Ciasto upiecz na złoto (15 minut w 180 st.). Paprykę oczyść, pokrój w paski. Podsmaż na 1 łyżeczce oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Brokuły ugotuj (ok. 5 minut) w osolonej wodzie, osącz. 

3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso. Smaż 8 minut. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, domieszaj paprykę, ostudź. Kukurydzę i oliwki osącz. 

4. Jajka połącz z ricottą i jogurtem. Przypraw solą i pieprzem. Do mięsa dołóż brokuły, kukurydzę, oliwki, pomidorki. Wlej masę jajeczną. Wymieszaj i wyłóż na spód. Piecz 40 minut w 180 st. Posyp zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje