Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

Paszteciki
Paszteciki materiały prasowe

Paszteciki drożdżowe z suszonymi grzybami, kapustą kiszoną oraz czarnuszką

Składniki

  • 500 g mąki np. Lubella Puszysta Poznańska + do podsypywania
  • 25 g drożdży świeżych
  • 20 g masła (rozpuszczonego, letniego)
  • ok. 300 ml mleka (ciepłego)
  • łyżki oleju + olej do posmarowania ciasta
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 70 g suszonych grzybów
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz
  • czarnuszka

Sposób przygotowania

Ekspresowy przepis na pasztecikiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tort
Tortmateriały prasowe

Tort z kremem pomarańczowym

Składniki

  • 5 jaj
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki np. Lubella Puszysta Tortowa
  • 1/3 szklanki kakao np. DecoMorreno
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 białka
  • 180 gram cukru
  • 3 żółtka
  • 80 gram cukru
  • 100 gram masła
  • 100 ml soku z pomarańczy świeżo wyciskanego
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 gram mascarpone

- do nasączenia

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego plus jedna miarka likieru pomarańczowego (40 ml)
Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?