Reklama

Reklama

Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne lub kruche.

Paszteciki drożdżowe z suszonymi grzybami, kapustą kiszoną oraz czarnuszką

Składniki

  • 500 g mąki np. Lubella Puszysta Poznańska + do podsypywania
  • 25 g drożdży świeżych
  • 20 g masła (rozpuszczonego, letniego)
  • ok. 300 ml mleka (ciepłego)
  • łyżki oleju + olej do posmarowania ciasta
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz
  • czarnuszka

Sposób przygotowania

1. Grzyby namocz przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby wyciągnij, drobniutko pokrój, a płyn zachowaj.

Reklama

2. Kapustę bardzo drobno pokrój. Jeśli kapusta jest dla ciebie zbyt kwaśna, lekko ją przepłucz.

3. Kapustę przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej płyn spod grzybów i jeśli  jest go zbyt mało, uzupełnij go wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Czasami mieszaj i kontroluj płyn, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu płyn powinien być praktycznie cały wchłonięty.

4. Olej rozgrzej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Wraz z pokrojonymi grzybami dodaj cebulę do kapusty. Wymieszaj. Dopraw do smaku.

5. Przygotuj drożdże. W tym celu do naczynia wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz ok. 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj np. folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to ok. 15 minut.

6. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, 2 jajka oraz rozpuszczone, letnie masło. Połącz składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką.

7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin.

8. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z tych części rozwałkuj na długie pasy.

9. Na środek każdego z pasów wyłóż farsz, ciasto złóż i ręką lub widelcem sklej je.

10. Wałki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.

11. Wałki pokrój, według własnych upodobań, na mniejsze lub większe paszteciki.

12. Ułóż, złożeniem ku dołowi na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20-25 minut).


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje