Reklama

Reklama

Najlepszy do kawy sernik na zimno! Bardzo prosty

Sernik na zimno jest świetnym pomysłem na letni deser. Zamiast truskawek możesz użyć na przykład malin, brzoskwiń lub mandarynek. Sernik na zimno nadal będzie pyszny!

Składniki Spód:

  • 30 dag herbatników
  • 15 dag masła

Składniki Masa serowa:

  • 1 kg sera białego potrójnie mielonego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka cukru pudru

Składniki Ponadto:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Rozpuść 2 galaretki truskawkowe w 2 szklankach wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia - powinno lekko stężeć. W tym czasie rozpuść masło i dodaj je do drobno pokruszonych herbatników. Wymieszaj. Następnie, ugniatając, wyłóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zmiksuj ser z cukrem pudrem. Dodaj tężejącą galaretkę i połącz z serem z cukrem.

Masę na sernik na zimno wlej na herbatnikowy spód. Rozłóż na niej 2/3 wyszypułkowanych i pokrojonych na połówki truskawek i delikatnie wmieszaj je w masę. Wyrównaj i odstaw do lodówki na ok. pół godziny.

Reklama

W litrze wrzącej wody rozpuść pozostałe galaretki. Ostudź i poczekaj aż zaczną lekko tężeć. Rozłóż na schłodzonym cieście resztę truskawek i zalej tężejącą galaretką.

Odstaw sernik na zimno do lodówki na kilka godzin.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź też ten przepis na sernik na zimno i serniczek na zimno z malinami

* * *

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje